Linkovi

Lideri SAD i EU dogovorili dijalog o ključnim mineralima


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa sastanku sa predsednikom SAD Džo Bajdenom u Beloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa sastanku sa predsednikom SAD Džo Bajdenom u Beloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predsednik SAD Džo Bajden sastao se u petak u Beloj kući sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi razgovarali o potencijalnim sankcijama Kini zbog zabrinutosti da se Peking sprema da pošalje oružje Rusiji i nezadovoljstva Evrope zbog planova Vašingtona da subvencioniše američke kompanije kroz Zakon o smanjenju inflacije.

Bajden i Fon der Lajen su posle sastanka saopštili da su se saglasili da započnu pregovore o upotrebi evropskih minerala ključnih za proizvodnju baterija za električna vozila koje ispunjavaju uslove za američke poreske olakšice.

Dve strane su se saglasile da razgovaraju o ublažavanju razlika između SAD i EU u pogledu subvencija za električna vozila obuhvaćenih zakonom o čistoj energiji koji je usvojen prošle godine.

Fon der Lajen je posle sastanka sa Bajdenom rekla da će dogovor, ako se postigne, dovesti do toga da se sirovi materijal iz EU tretira kao da je iz SAD.

“Važno je na obje strane Atlantika znati kakve se daju subvencije za čistu tehnologiju, da bi osigurali da udružimo snage i osnažimo tu industriju", poručila je predsednica Evropske komisije.

Bajden je na početku sastanka rekao da je važno da obe strane "podstiču nove investicije za industriju čiste tehnologije i otvaranje radnih mesta" i da se osigura da postoje "dostupni lanci nabavke" za oba kontinenta.

Bajden i Fon der Lajen su tokom sastanka takođe razgovarali o koordinaciji zapadnih zemalja da se podrži Ukrajina u ratu protiv Rusije, zajedničkim naporima da se smanji zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva i strahovanjima američke administracije u pogledu pojedinih ekonomskih praksi Kine.

Kada je riječ o Ukrajini, SAD i EU su uglavnom bile jedinstvene tokom ruskog rata, koordinisale sankcije protiv Moskve i isporuke oružja Kijevu. U zajedničkom saopštenju posle sastanka u petak, Bajden i Fon der Lajen su naveli da su i dalje rešeni "da osiguraju da Ukrajina ima bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu podršku koliko god je potrebno".

U obraćanju na početku sastanka, lideri SAD i EU su naglasili snagu partnerstva SAD i EU, jednistvenu podršku Ukrajini i napore da se Rusija pozove na odgovornost zbog invazije.

"Mi nismo samo partneri, Evropska unija i Sjedinjene Države su dobri prijatelji", poručila je Fon der Lajen i naglasila američku podršku Evropi u pronalaženju alternativnih energetskih zaliha kako bi članice EU smanjile zavisnost od ruskih energenata.

Sastanak je najnoviji u talasu diplomatije na visokom nivou sa evropskim liderima u vezi sa koordinacijom podrške Ukrajini u njenoj odbrani godinu dana posle početka ruske invazije.

Bajden se prošle nedelje u Vašingtonu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Prošlog meseca otputovao je u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, zatim u Varšavu da poseti poljskog predsednika Andžeja Dudu i lidere bukureštanske devetorke.

"Uklonite rizik ove zavisnosti"

Usred rata protiv Ukrajine, Evropa se utrkuje da okonča svoje oslanjanje na Rusiju u pogledu fosilnih goriva, povećanjem domaće proizvodnje obnovljive energije. Da bi se to postiglo, bio bi potreban veći pristup kritičnim mineralima kao što su litijum, kobalt i retki zemni metali, od kojih većinu prerađuje Kina.

"Kina proizvodi 98 odsto evropskih zaliha retkih ruda" rekla je fon der Lajen tokom zajedničke konferencije za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Kingstonu, u Ontariju, ranije ove nedelje. "Evropa treba da smanji rizik od ove zavisnosti".

Fon der Lajen je, međutim, bila opreznija u pridruživanju Bajdenovoj administraciji u upozorenjima Kini da ne naoružava Moskvu u svojim ratnim naporima. Tokom konferencije za novinare sa Šolcom u Mesebergu u Nemačkoj, ranije ovog meseca, ona je rekla da "za sada nema dokaza" da Kina to čini i da je pitanje sankcija protiv Pekinga "hipotetičko pitanje".

Diskriminatorna subvencija

Druga ključna tema je plan Bajdenove administracije da u skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije iz 2022, koji EU smatra diskriminatornim, američkim kompanijama obezbedi 369 milijardi dolara zelenih subvencija i poreskih olakšica s ciljem da se prepolovi emisija ugljenika do 2030. godine. U oktobru je formirana specijalna radna grupa koja treba da se pozabavi ovim problemima i izbegne transatlantsku trku za subvencije.

Očekuje se da će Bajden i Fon der Lajen započeti pregovore kako bi EU omogućila da ima status sličan statusu partnera u slobodnoj trgovini kako bi mogla da bude izuzeta od klauzule Zakona o smanjenju inflacije koja zahteva da određeni procenat minerala koji se koriste u proizvodnji baterija budu domaće proizvodnje ili potiču od slobodnog trgovinskog partnera.

EU i Kanada rade na uspostavljanju "zelenog saveza" za razvoj odgovarajućih ekonomija koje su "klimatski neutralne, cirkularne i resursno efikasne". Očekuje se da će Bajden koordinisati napore u svojoj poseti Kanadi kasnije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG