Linkovi

Bajden i "nepokolebljivi partner" Makron o podršci Ukrajini i zakonu o klimi


Predsednici SAD i Francuske Džo Bajden i Emanuel Makron na susretu u Beloj kući, 1. decembra 2022.
Predsednici SAD i Francuske Džo Bajden i Emanuel Makron na susretu u Beloj kući, 1. decembra 2022.

Predsednik Džo Bajden u Beloj kući je dočekao francuskog predsednika Emanuela Makrona, kako bi obeležili više od 200 godina američko-francuskih odnosa i novo savezništvo u suprostavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Makron je prvi zvaničnik kome je priređena državna večera u Beloj kući od kako je Bajden postao predsednik. Dvojica lidera u četvrtak su se sastala u Ovalnoj kancelariji, a na vrhu dnevnog reda bio je rat u Ukrajini koji traje već devet meseci. Bajden i Makron nastoje da očuvaju jedinstvo u SAD i Evropi kako bi se nastavila ekonomska i vojna pomoć Kijevu dok se odupire ruskim snagama.

Bajden je u svom uvodnom obraćanju pozdravio Francusku kao američkog "najstarijeg saveznika i nepokolebljivog partnera u borbi za slobodu".

"Francuska i SAD se sada suočavaju sa osvajačkim ambicijama Vladimira Putina i ruskim brutalnim ratom protiv Ukrajine, koji je razorio mir na evropskom kontinentu", rekao je američki lider.

Predsednik Bajden i prva dama Džil sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit, na ceremoniji u Beloj kući u Vašingtonu 1. decembra 2022.
Predsednik Bajden i prva dama Džil sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit, na ceremoniji u Beloj kući u Vašingtonu 1. decembra 2022.

Francuski predsednik Makron je izjavio da dve zemlje ponovo treba da budu "braća po oružju" zbog ruske invazije na Ukrajinu i da imaju zajedničku odgovornost da zaštite demokratije sa obe strane okeana, koje su "uzdrmane sumnjama".

Francuske primedbe na američki zakon o klimi

Predsednik Bajden je priznao da u američkom zakonu o čistoj energiji, koji je izazvao zabrinutost u Evropi, postoje stvari koje treba popraviti, dodajući da su te ispravke moguće da bi se zadovoljili saveznici. Na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da je sa Makronom "dugo" razgovarao o evropskim primedbama na zakon o borbi protiv klimatskih promena.

“Sjedinjene Države se ne izvinjavaju. I ja se neću izvinjavati jer sam ja pisao zakon o kome razgovaramo", rekao je Bajden iako je priznao da su potrebne promene velikog paketa zakona koji je potpisao u avgustu.

Predsednici Francuske i SAD posle konferencije za novinare u Beloj kući, 1. decembra 2022.
Predsednici Francuske i SAD posle konferencije za novinare u Beloj kući, 1. decembra 2022.

Makron je jasno stavio na znanje da su on i drugi evropski lideir zabrinuti zbog subvencija unutar novog zakona, poznatog kao Zakon o smanjenju inflacije, koje favoritizuju američku klimatsku tehnologiju, uključujući i električne automobile. Makron je rekao da, dok pozdravlja pokušaje Bajdenove administracije da suzbiju klimatske promene, subvencije predstavljaju značajan udarac za evropske kompanije.

“Možemo da uspemo zajedno, a ne jedni protiv drugih", rekao je Makron. On je dodao da SAD i Francuska treba da "ponovo sinhronizuju" svoje aktivnosti u domenu čiste energije da bi se postarali da nema "domino efekta" koji će podriti projekte čiste energije u Evropi.

Ceremonija, zagrljaji i komplimenti

Pored bračnog para Bajden, Makrona i njegovu suprugu u Beloj kući je dočekala počasna garda, u kojoj su bili pripadnici svih rodova vojske. Ispaljena je počasna paljba - 21 plotun. Dvojica lidera su se rukovala, grlila i razmenjivala komplimente tokom celog dana, što je pokazalo da su Vašington i Pariz "zakopali ratne sekire" posle prošlogodišnjeg konflikta nakon što se Australija povukla iz sporazuma o kupovini francuskih podmornica kako bi, umesto toga, kupila savremenije američke nuklearne podmornice.

Bajden dočekao francuskog predsednika Makrona u Beloj kući
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Inače, Makron i njegova supruga doputovali su u SAD sa poklonima koji su pažljivo prilagođeni ukusu američkih domaćina, među kojima su LP ploča i CD originalnog saundtreka za film iz 1966. "Jedan čovek i jedna žena", koji su Bajdenovi gledali na svom prvom izlasku, saopšteno je iz Jelisejske palate. Među poklonima koje su Džo i Džil Bajden uručili Makronovima je ogledalo u ramu od drveta iz dvorišta Bele kuće, koje je izradio jedan američki stolar.

Makron se u prethodno, u sredu, sastao sa potpredsednicom Kamalom Haris u sedištu NASA u Vašingtonu, dok su obe strane želele da istaknu američko-francusku saradnju u svemiru. U junu, Francuska je potpisala sporazume Artemis, skup principa pod vodstvom NASA koji se koriste za upravljanje međunarodnom civilnom upotrebom svemira. Istog meseca, SAD su ispunile obećanje da će se pridružiti Opservatoriji Svemir za klimu koju predvodi Francuska, a koja treba da prati klimatske promene i izrađuje modele klime. Makron je takođe u sredu obišao Arlingtonsko groblje a on i njegova supruga Brižit su imali privatnu večeru u vašingtonskom kvartu Džordžtaun.

Državna večera za Makronove biće banket kakav nije viđen u američkoj prestonici od kada je pandemija kovida 19 zaustavila društvenu scenu Vašingtona. Na večeri nastupa američki muzičar i dobitnik Gremija Džon Batist, a na jelovniku su jastog iz Mejna, kavijar i ravioli sa povrćem.

XS
SM
MD
LG