Linkovi

SAD upozorile Kinu da će snositi posledice ako dostavi oružje Rusiji


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na samitu u Kambodži, avgust 2022.
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na samitu u Kambodži, avgust 2022.

VAŠINGTON - SAD su upozorile Kinu na ozbiljne posledice ako obezbedi oružje za rusku invaziju na Ukrajinu.

Vašington i saveznici u NATO-u se trude da odvrate Kinu od pružanja vojne pomoći za rat Moskvi, jer sumnjaju da Peking razmatra da obezbedi oružje, uključujući i dronove.

„Peking će morati da donese odluke o tome kako dalje, da li pruža vojnu pomoć – ali ako krene tim putem, za to će platiti cenu", rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven za CNN. Dodao je da Kina nije sklonila opciju slanja oružja sa stola.

Priče o navodnom uključivanju Kine dolaze nakon prve godišnjice rata u Ukrajini, i uoči priprema Kijeva za kontraofanzivu sa novim zapadnim oružjem koje se očekuje da stigne.

Peking je odbio da osudi napad Moskve na Ukrajinu, poslednji put na sastanku G20 u Indiji u subotu.

Kina je objavila svoj predlog za prekid vatre u petak, na prvu godišnjicu rata u Ukrajini, ali je ta ponuda naišla na skepticizam saveznika Kijeva.

„Kada čujem izveštaje, a ne znam da li su istiniti, prema kojima Kina možda planira da isporuči dronove kamikaze Rusiji, dok istovremeno predstavlja mirovni plan, onda predlažem da sudimo o Kini prema njenim delima, a ne rečima", rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Direktor CIA-e Vilijam Berns kaže da je američka obaveštajna agencija „uverena da kinesko rukovodstvo razmatra obezbeđivanje oružja“, ali da konačna odluka nije doneta i da nema dokaza o stvarnim isporukama.

Republikanac Majkl Mekol, predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, naveo je da su dronovi među oružjem koje Kina razmatra da pošalje Rusiji.

Mekol je rekao da se kineski lider Ši Đinping sprema da poseti Moskvu sledeće nedelje i sastane se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije i Putinov saveznik, rekao je da snabdevanje Kijeva zapadnim naoružanjem rizikuje "globalnu nuklearnu katastrofu".

Borbe na frontu

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći oborila 11 od 14 iranskih dronova, uključujući devet iznad Kijevske oblasti.

Na prvoj liniji fronta, komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski posetio je istočni grad Bahmut, koji je mesecima u fokusu ruskih napada jer Moskva pokušava da preuzme kontrolu nad Donbasom.

Ukrajinske snage su saopštile da su tokom vikenda, oko Bahmuta, odbile brojne ruske napade, dok je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su njihove snage uništile ukrajinske "diverzantske grupe".

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi navode obe strane.

XS
SM
MD
LG