Linkovi

Značajan korak UN ka novom praćenju koncentracije gasova staklene bašte


ARHIVA - Dim i para dižu se iznad termoelektrane u Heđinu, u kineskoj pokraini Šansi, 28. novembra 2019.
ARHIVA - Dim i para dižu se iznad termoelektrane u Heđinu, u kineskoj pokraini Šansi, 28. novembra 2019.

Ujedinjene nacije su u ponedeljak saopštile da su preduzele značajan korak u pokušaju da popune ključnu prazninu u borbi protiv klimatskih promena: standardizovano praćenje gasova staklene bašte u realnom vremenu.

Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija (WMO) osmislila je novu globalnu infrastrukturu za praćenje gasova sa efektom staklene bašte, čiji je cilj da obezbedi bolje načine merenja zagađenja koje zagreva planetu i pomogne u donošenju odluka o politici prema ovom pitanju.

Nova platforma WMO će integrisati sisteme za posmatranje u svemiru i na zemlji i nastojati da razjasni neizvesnosti o tome gde završavaju emisije gasova staklene bašte.

To bi trebalo da dovede do mnogo bržih i preciznijih podataka o tome kako se atmosfera planete menja.

"Iz naših merenja znamo da su koncentracije gasova staklene bašte u atmosferi rekordno visoke", rekao je šef WMO Peteri Talas.

Tri glavna gasa staklene bašte su ugljen-dioksid, metan i azot-oksid. Od toga, CO2 stvara oko 66 odsto efekta zagrevanja klime.

"Povećanje nivoa CO2 od 2020. do 2021. bilo je veće od prosečne stope rasta u protekloj deceniji, a metan je zabeležio najveći skok u odnosu na prethodnu godinu od početka merenja", rekao je Taalas.

Pariskim sporazumom o klimatskim promenama iz 2015. godine zemlje su pristale da ograniče globalno zagrevanje na "znatno ispod" dva stepena Celzijusa više od nivoa izmerenih između 1850. i 1900. godine – i 1,5 stepeni Celzijusa ako je moguće.

WMO saopštava da mora da postoji snažnija naučna podloga za akcije ublažavanja klimatskih promena koje se preduzimaju u okviru sporazuma.

"Još postoje neizvesnosti, posebno u vezi sa ulogom u ciklusu ugljenika u okeanu, kopnenoj biosferi i oblastima gde iamo večiti sneg i led", rekao je Taalas.

"Zbog toga moramo da preduzmemo monitoring gasova staklene bašte u okviru integrisanog... kako bismo mogli da uzmemo u obzir prirodne izvore i ponore".

"Ovo će pružiti vitalne informacije i podršku za implementaciju Pariskog sporazuma".

WMO je krajem januara održao simpozijum koji je okupio stručnjake iz širokog spektra oblasti kako bi počeli da spajaju delove slagalice.

Tokom prošlonedeljnog sastanka, izvršni savet agencije podržao je planove do kojih su došli, rečeno je u ponedeljak.

Biće potrebno dalje odobrenje Svetskog meteorološkog kongresa - najvišeg tela WMO za donošenje odluka - u maju.

Odluka da se poveže stručnost WMO u predviđanju vremena i klimatskoj analizi "biće viđena kao istorijski korak", rekao je Lars Peter Riishojgaard, zamenik direktora odeljenja za infrastrukturu organizacije.

XS
SM
MD
LG