Linkovi

Bajden i Šolc o ratu u Ukrajini iza zatvorenih vrata


Američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc na početku sastanka u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc na početku sastanka u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

VAŠINGTON - Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je u petak Belu kuću gde se sastao sa predsednikom SAD Džo Bajdenom, u trenutku kada dve države sve glasnije govore o strahovima da bi Kina mogla da se umeša u rat u Ukrajini tako što će isporučiti oružje Rusiji.

Bajden je u kratkom obraćanju u Ovalnoj kancelariji, uoči sastanka iza zatvorenih vrata, rekao da su su SAD i Nemačka usklađene u pogledu Ukrajine i da jačaju NATO. Šolc je poručio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

Kina je glavni nemački trgovinski partner, a evropske nacije su generalno bile opreznije od SAD u zauzimanju strožeg odnosa prema Pekingu. Međutim, postoje naznake da će se to promeniti.

U govoru u nemačkom parlamentu u četvrtak, Šolc je pozvao Kinu da „iskoristi svoj uticaj u Moskvi da izvrši pritisak na povlačenje ruskih trupa i da ne isporučuje oružje agresorskoj Rusiji“.

SAD i Nemačka su blisko sarađivale na snabdevanju Ukrajine vojnom i humanitarnom pomoći. Ali, bilo je i trvenja oko pitanja kao što je obezbeđivanje tenkova, a Vašington je povremeno bivao frustriran zbog oklevanja Berlina.

Održavanje stalnog dotoka oružja u Kijev biće od ključnog značaja u drugoj godini rata, za obe strane koje planiraju prolećne ofanzive.

Poseta iza zatvorenih vrata

Šolc je poslednji put posetio Belu kuću pre nešto više od godinu dana, neposredno pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Vrlo mali deo sastanka u petak je otvoren za javnost, a nakon toga se ne očekuju nikakva saopštenja.

Za razliku od formalnih državnih poseta, kao kada je francuski predsednik Emanuel Makron došao u Vašington prošle godine, neće biti pompe i ceremonije.

Šolcovom putovanju će nedostajati uobičajena konferencija za medije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je to opisao kao „pravu radnu posetu".

Umesto da ih stalno prate savetnici, rekli su zvaničnici, Bajden i Šolc će verovatno biti jedini ljudi u prostoriji veći deo vremena. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti zbog poverljive prirode razgovora.

Na pitanje Asošijeted presa o okolnostima njegove posete, Šolc je rekao da on i Bajden „žele da razgovaraju direktno jedan sa drugim".

„Važno je da tako bliski prijatelji mogu stalno da razgovaraju o svim ovim pitanjima“.

Džejk Saliven, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, nagovestio je izvesne tenzije između dve zemlje.

On je rekao da je Bajden prvobitno odlučio da ne šalje tenkove Ejbrams u Ukrajinu, verujući da oni neće odmah biti korisni ukrajinskim snagama. Međutim, rekao je Saliven, Nemačka je rekla da neće slati svoje tenkove Leopard „sve dok predsednik takođe ne pristane da pošalje Ejbrams“. Prema Salivenovim rečima, Bajden je onda odlučio da pošalje američke tenkove u Ukrajinu.

Šolcova vlada je negirala da je postojao takav zahtev.

XS
SM
MD
LG