Linkovi

SAD ponovo upozorile Kinu da ne snabdeva Rusiju oružjem


Državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za medije posle susreta sa liderima pet centralnoazijskih zemalja u Astani, glavnom gradu Kazahstana.
Državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za medije posle susreta sa liderima pet centralnoazijskih zemalja u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Državni sekretar Entoni Blinken je tokom boravka u glavnom gradu Kazahstana, Astani, u utorak ponovio američko upozorenje Kini da ne snabdeva Rusiju smrtonosnim oružjem za upotrebu u ratu protiv Ukrajine. On je rekao da SAD imaju „informacije“ da Kina razmatra da ode dalje od podrške nesmrtonosnom opremom koju su neke od njenih kompanija pružale Rusiji, i pređe na slanje smrtonosne materijalne podrške.

„Nećemo oklevati“ da izdvojimo i sankcionišemo kineske kompanije ili pojedince koji krše naše sankcije ili na drugi način učestvuju u podršci ruskim ratnim naporima u Ukrajini”, dodao je Blinken.


Blinkenov sastanak sa zvaničnicima zemalja Centralne Azije imao je za cilj jačanje regionalne saradnje. Bio je to nastavak diplomatskog dijaloga C5+1 koji je pokrenut 2015. godine sa Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima pet centralnoazijskih država Blinken je rekao: „Veoma pažljivo pratimo poštovanje sankcija i imamo stalnu diskusiju sa nizom zemalja, uključujući našim C5 partnerima, o ekonomskim efektima rata u Ukrajini".

Pomoćnik državnog sekretara Donald Lu, koji prati Blinkena na centralnoazijskoj turneji ove nedelje, rekao je da ruski rat u Ukrajini ima ogromne posledice za ove zemlje.

Vidimo visoke cene hrane i goriva, visoku nezaposlenost, poteškoće u izvozu njihove robe, spor oporavak posle Kovida i veliki priliv migranata iz Rusije. Radimo na podršci regiona regionu“, rekao je Lu novinarima na brifingu.

Kazahstan ima 19 miliona stanovnika, od kojih su 3,5 miliona etnički Rusi a 250.000 etnički Ukrajinci. Zemlja šalje humanitarnu pomoć Ukrajini a predsednik Kasim-Jomart Tokajev je jedini od lidera centralne Azije koji je u kontaktu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, izjavio je jedan visoki zvaničnik iz centralne Azije za Glas Amerike.

Za to vreme, Kazahstan održava dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

“Kazastan će nastaviti svoju multilateralnu spoljnu politiku. To znači da pokušavamo da održimo sistem ravnoteže i da razvijamo uzajamno korisnu saradnju i odnose sa svim zemljama sveta", izjavio je ministar spoljnih poslova Muktar Tileuberdi.

Očekuje se da će se Blinkenovi sastanci sa kazahstanskim i uzbekistanskim liderima usredsrediti na bezbednosna pitanja i ekonomsku saradnju, uz istovremeno pozivanje lidera da ubrzaju obećane reforme.

Unapređenje ljudskih prava u Centralnoj Aziji je uvek bio važan prioritet Sjedinjenih Država. Posvećeni smo podršci zaštiti ugroženog stanovništva u Centralnoj Aziji. To uključuje izbeglice, azilante, LGBTKI+ osobe, žene i devojčice“, rekao je Lu.

Uprkos napretku poslednjih godina, izveštaji Stejt departmenta i međunarodnih organizacija o ljudskim pravima ukazuju na rasprostranjena kršenja osnovnih sloboda i u Kazahstanu i u Uzbekistanu, posebno od strane organa za sprovođenje zakona i drugih državnih službi.

XS
SM
MD
LG