Linkovi

Kovid odneo više od 600.000 života u SAD


ARHIVA - Zdravstveni radnici premeštaju posmrtne ostatke žrtve Kovida 19 u bolnici u Los Anđelesu. (Foto: AP/Jae C. Hong)
ARHIVA - Zdravstveni radnici premeštaju posmrtne ostatke žrtve Kovida 19 u bolnici u Los Anđelesu. (Foto: AP/Jae C. Hong)

Sjedinjene Države premašile su 600.000 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins, u trenutku kada je kampanja vakcinacije ipak dovela do drastičnog smanjenja dnevnog broja žrtava i zaraženih i omogućila zemlji da ublaži restrikcije uoči letnje sezone.

Broj izgubljenih života veći je od populacije američkih gradova Baltimor ili Milvoki. Takođe je jednak broju Amerikanaca koji su preminuli od raka 2019. godine. Širom sveta, od Kovida 19 je preminulo oko 3,8 miliona ljudi, prenosi agencija Asošijeted pres.

Toliko je majki, očeva, dece, bližih rođaka i dece izgubilo živote, što predstavlja bolno podsećanje na bolest i tugu, u trenucima dok zemlja nastoji da se vrati u normalno stanje koje je prethodilo pandemiji, izvestila je agencija Rojters.

Jedna od nevesti koju su okolnosti primorale da za venčanje koristi video platformu Zum (Zoom) – na proslavu godišnjice braka planira da pozove zvanice uz uslov da budu u potpunosti vakcinisane.

"Neće biti suza, čak ni radosnica”, uverava Eli Vitmen koja godišnjicu braka obeležava u avgustu sa svojih 240 vakcinisanih prijatelja.

Od posledica Kovida joj je preminula majka. Dan venčanja, pre godinu dana, provela je sa trinaest osoba – dok je tetka rukovodila ceremonijom preko Zuma.

Ne bi bilo prirodno ukoliko ne bismo ukazali pažnju na to koliko je protekla godina bila strašna, ali i zahvalnost što mogu biti na jednom mestu sa dragim ljudima iz svog života”, kaže Vitman.

Ta hjustonska umetnica, koja je još u žalosti, priprema kolaž fotografija preminulih osoba u zajednici čiji je deo.

Za to vreme, mnoštvo građana polako se vraća bioskopima i barovima smatrajući da je vreme da se krene dalje.

Kalifornija, američka država sa najvećim brojem stanovnika koja je prva uvela restrikcije, ukinula je u utorak većinu preostalih ograničenja uvedenih zbog pandemije i najavila "veliko otvaranje" na vreme za letnju sezonu.

Nema više pravila za socijalno dostanciranje i ograničenja na kapacitete restorana, barova, supermarketa, teretana, stadiona i drugih mesta. Diznilend je otvorio vrata za sve turiste, a ne samo stanovnike Kalifornije.

U državi Njujork, guverner Endrju Kuomo rekao je da je 70 odsto odraslih primilo najmanje jednu dozu vakcine i najavio da će ublažavanje preostalih restrikcija biti proslavljeno vatrometom.

Broj teže obolelih i preminulih posledica koronavirusa značajno je opao povećanjem stope vakcinisanih građana - zahvaljujući aktivnoj kampanji države.

Sa dolaskom vakcine sredinom decembra prošle godine, prosečni dnevni broj žrtava Kovida pao je na 340 sa više od 3.400 sredinom januara. Dnevno se beleži oko 14.000 novozaraženih, što je ogroman pad u odnosu na četvrt miliona tokom zime.

Prema podacima Centara za kontrolu bolesti i zaraza u SAD je kompletno imunizovano gotovo 44 odsto građana, dok je jednu dozu vakcine primilo više od 52 odsto svih Amerikanaca.

Međutim, potražnja za vakcinama je dramatično pala, zbog čega se dovodi u pitanje postizanje cilja predsednika Džoa Bajdena da 70 odsto punoletnih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu do 4. jula, praznika Dana nezavisnosti. Ta cifra je trenutno nešto ispod 65 odsto.

Pre nedelju dana, u SAD se prosečno davalo oko milion doza dnevno, što je. pad u odnosu na oko 3,3 miliona dnevno sredinom aprila.

XS
SM
MD
LG