Linkovi

Tramp i Mun Džae In: Krajnji cilj denuklearizacija Severne Koreje


Mun Džae In i Donald Tramp tokom susreta u Ovalnoj sobi (Foto: Rojters/Carlos Barria
Mun Džae In i Donald Tramp tokom susreta u Ovalnoj sobi (Foto: Rojters/Carlos Barria

Donald Tramp i Mun Džae In, predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, koji su se sastali u Vašingtonu, istakli su da je potrebno uložiti diplomatske napore kako bi se obnovili pregovori SAD-a i Severne Koreje o denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Tokom susreta dvojice predsednika u Ovalnoj sobi Bele kuće Tramp je, na novinarsko pitanje je li spreman da ublaži sakcije Severnoj Koreji, odgovorio odrečno.

“Sankcije će ostati na trenutnom nivou”, rekao je Tramp – dodavši i da je sa kolegom Munom razmatrao nekoliko, kako se izrazio, humanitarnih pitanja – poput mogućnosti da Južna Koreja severnom susedu pruži pomoć u hrani.

Odnose sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom Tramp je označio snažnim, rekavši i da bi uskoro moglo doći do njihovog trećeg susreta. Tramp se sa njim do sada susretao dva puta, u Singapuru i Hanoju uspevši da ga ubedi da prekine sa nukleranim i raketnim probama – postigavši međutim malo u procesu raspuštanja državnih nukleranih postrojenja.

Južnokorejski predsednik Mun je pak, u Vašingtonu, ocenio da februarski susret dvojice predsednika u Hanoju nije bio neuspeh, već kako se izrazio, deo šireg procesa u odnosu prema Severnoj Koreji. Mun je dodao da je saglasan sa Trampovom ocenom da je krajnji cilj potpuna denuklearizacija Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG