Linkovi

Severna Koreja otkazala razgovore sa Jugom


Lideri Severne i Južne Koreje, Kim Džong UN i Mun Džae - in tokom istorijskog susreta u Panmudžonu, 27. april 2018.
Lideri Severne i Južne Koreje, Kim Džong UN i Mun Džae - in tokom istorijskog susreta u Panmudžonu, 27. april 2018.

Severna Koreja otkazala je razgovore na visokom nivou sa Južnom Korejom, planirane za sredu, uz poruku da će Sjedinjene Države morati da "pažljivo razmotre sudbinu" predstojećeg samita severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa zbog zajedničkih američko - južnokorejskih vojnih vežbi.

Severnokorejska državna agencija prenela je da su vežbe "Max thunder" proba za invaziju Severne Koreje i provokacija uprkos otopljavanju odnosa dve zemlje.

U izveštaju novinske agencije KCNA takođe se navodi: "Sjedinjene Države moraće pažljivo da razmotre sudbinu planiranog samita sa Severnom Korejom u svetlu provokativne vojne buke izvedene sa južnokorejskim vlastima".

Novinar Glasa Amerike Stiv Herman, koji izveštava iz Bele kuće, kaže da će to svakako da bude protumačeno kao pretnja otkazivanja potencijalno istorijskog sastanka Trampa i Kima u Singapuru.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert podsetila je da je Kim rekao da razume i ceni važnost tih vežbi za Sjedinjene Države i dodala da Vašington i dalje planira samit sa severnokorejskim liderom.

Međutim, oni koji su blisko sarađivali sa Pjongjangom prethodnih godina kažu da ima onih koji možda žele da sabotiraju diplomatske pregovore za koje veruju da bi mogli ugroziti vladajuću dinastiju.

Severna i Južna Koreja trebalo je u sredu da razgovaraju o demilitarizaciji i i planovima za formalno okončanje Korejskog rata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG