Linkovi

Južnokorejski predsednik: "Severna Koreja otvorena za razgovore sa SAD"


Članovi porodica žrtava sa južnokorejkog broda koji je potonuo nakon napada Severne Koreje drže precrtane portrete čelnika Severne Koreje tokom protesta u Pađu, Južna Koreja, 25. febraura 2018.

Južnokorejski zvaničnici navode da je Severna Koreja otvorena za razgovore sa Sjedinjenim Državama uprkos najnovijem ratobornom saopštenju Pjongjanga.

Kancelarija južnokorejskog predsednika je saopštila da je taj komentar iznet na sastanku izmedju predsednika Mun Džae ina i severnokorejske delegacije, tokom Zimske Olimpijade, na kojem su se obe strane složile da inter-korejski odnosi i odnosi Severne Koreje i SAD treba da idu ruku pod ruku.

Naime nešto ranije Severna Koreja je saopštila da najnovije sankcije SAD Pjongjangu smatra "činom rata".

U saopštenju koje je prenela zvanična državna agencija KCNA, optužuju se Sjedinjene Države za podizanje tenzija na Korejskom poluostrvu i napominje da poseduju nuklearno oružje, kako bi se nosili sa pretnjama Vašingtona.

"Dve Koreje sarađuju zajedno i Olimpijske igre su održane uspešno", kaže severnokorejska agencija KCNA, citirajući ministarstvo spoljnih poslova.

"Ali, SAD su donele pretnje ratom na Korejsko poluostrvo svojim širokim sankcijama protiv DNRK, u susret ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara", javlja državna agencija, koristeći inicijale zvaničnog imena Severne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Potpredsednik Centralnog komiteta severnokorejske vladajuće partije, Kim Jong Čol i Ri Son Kvon, predsednik Komiteta za mirno ujedinjenje otadžbine stižu u Seul, Južna Koreja, 25. februara 2018.
Potpredsednik Centralnog komiteta severnokorejske vladajuće partije, Kim Jong Čol i Ri Son Kvon, predsednik Komiteta za mirno ujedinjenje otadžbine stižu u Seul, Južna Koreja, 25. februara 2018.

Američke sankcije

Predsednik SAD najavio je u petak ono što je nazvao "najvećim ikad" paketom sankcija protiv Severne Koreje i zapretio "fazom dva" ukoliko te mere ne budu efektivne.

Sakcije pogađaju jednu osobu, 27 kompanija i 28 brodova registrovanih u Kini i sedam drugih zemalja sa ciljem obavljanja ilegalnog trasnporta i trgovine. Blokirale su imovinu koju kompanije drže u SAD i zabranile građanima SAD da imaju odnose sa njima.

Od avgusta prošle godine, SAD su pomogle nadzoranju sprovođenja tri runde sakcija Saveta bezbednosti UN protiv Severne Koreje. Taj pritisak nije sprečio Pjongjang da izvede više nuklearnih i raketnih proba.

Efektivnost novih sankcija zavisi od toga da li će biti uspešno implementirane. A SAD imaju limitiranu moć nad mnogim brodskim kompanijama koje su umešane u eskiviranje sankcija protiv Severne Koreje, upozorava Geri Sejmor, bivši koordinator Bele kuće za kontrolu oružja i oružja za masovno uništenje.

"Mnoge kompanije koje rade sa Severnom Korejom su vrlo male", kaže Sejmor. "I one ne mare za to da li rade sa SAD".

Protest Kine

Kina je odgovorila ljutito u subotu na nove sankcije, tvrdeći da su one kontraproduktivne za napore da se obustave programi Pjongjanga za razvoj nukelarnog i dalekometnog raketnog programa.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kome se kaže da se Peking "odlučno protivi" američkom uvođenju "unilateralnih sankcija" i da se zalaže za "ozbiljno bavljenje" tom temom u skladu sa zakonom. Ministarstvo takođe zahteva da SAD momentalno ukinu sankcije, kako bi se "izbeglo narušavanje bilateralne saradnje u toj oblasti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG