Linkovi

Dve Koreje dogovorile samit u aprilu, SAD oprezne


Severnokorejski lider Kim Džong Un se pozdravlja sa Čung Eui Jongom, šefom južnokorejske predsedničke Kancelarije za nacionalnu bezbednost u Pjongajngu, 6. marta 2018.
Severnokorejski lider Kim Džong Un se pozdravlja sa Čung Eui Jongom, šefom južnokorejske predsedničke Kancelarije za nacionalnu bezbednost u Pjongajngu, 6. marta 2018.

Južna i Severna Koreja održaće važan samit u aprilu, u selu Panmundžom u demilitarizovanoj zoni između dve zemlje. Južna Koreja potvrdila je taj sastanak u sredu, dan pošto je Severna Koreja, prema izveštajima, izrazila spremnost da pregovara o smanjenju svog atomskog oružja.

Portparol južnokorejskog ministarstva unifikacije izjavio je da su se Južna i Severna Koreja dogovorile da krajem april održe svoj treći samit i da u okviru priprema održe razgovore na radnom nivou. On je preneo reči ministra unifikacije da je Panmundžom simbol hladnog rata i mesto sa najsnažnijom vojnom tenzijom u svetu.

Za to vreme, američki zvaničnici skeptični su u pogledu ponude Sjeverne Koreje da započne razgovore sa Sjedinjenim Državama o odustajanju od svog nuklearnog programa, budući da je Pjongjang slična obećanja davao i u prošlosti.

Prvi sastanak Kim Džong Una sa južnokorejskim zvaničnicima rezultirao je, po svemu sudeći, diplomatskim napretkom.

"Sjever je izrazio spremnost za iskrene razgovore sa Sjedinjenim Državama o demilitarizaciji i obnovi odnosa dvije zemlje”, kazao je Čung Eui Jong, južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost.

Sjeverna Koreja, navodno, takođe razmatra mogućnost da odustane od svog nuklearnog programa u zamjenu za bezbjednosne garancije Vašingtona. Međutim, zvaničnici u američkoj prijestonici, nisu uvjereni u to.

“Možda je riječ o napretku, ali ozbiljno sumnjam u to. Međutim, nada je vječna”, zaključio je Den Kouts, direktor američkih obaveštajnih agencija.

"Sigurno je da će ponovo lansirati rakete, a moguće su i nove nuklearne probe”, smatra Robert Ešli, direktor agencija za vojno-obaveštajna pitanja.

Pjongjang je u prošlosti više puta obećavao da će odustati od nuklearnog naoružanja u zamjenu za pomoć i druge ustupke zapada. Međutim, ti napori su uvijek bili neuspješni, a Sjeverna Koreja je nastavila da razvija svoj nuklearni program. Sada se postavlja pitanje da li je njena najnovija ponuda iskrena ili je ponovo riječ o taktici odugovlačenja.

“Mi u stvari ne znamo šta bi Sjeverna Koreja mogla da zahtijeva. Saopštenje Južne Koreje bilo je prilično neodređeno kada je riječ o tome šta Sjever očekuje da će dobiti. Međutim, teško je zamisliti da SAD neće htjeti da razgovaraju, barem da čuju šta Sjevernokorejci imaju da kažu”, konstatuje Abraham Denmark, direktor programa za Aziju u Vilson centru.

U Bijeloj kući, reakcija predsjednika Trampa takođe je bila oprezna.

"Svakako smo daleko odmakli, barem retorički, sa Sjevernom Korejom. To bi bilo izvanredno za svijet, Sjevernu Koreju i poluostrvo. Međutim, vidjećemo šta će se dogoditi”.

Tramp je, s druge strane, prethodno tvitovao da su “Sjedinjene Države spremne da idu čvrsto u bilo kom smeru”.

XS
SM
MD
LG