Linkovi

CDC: Potpuno imunizovani građani nisu obavezni da nose maske u većini zatvorenih prostora


CDC očekuju da će ažurirane smernice podstaći više građana na vakcinisanje. (Foto: REUTERS/Tami Chappell)
CDC očekuju da će ažurirane smernice podstaći više građana na vakcinisanje. (Foto: REUTERS/Tami Chappell)

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da u potpunosti imunizovani građani nisu u obavezi da nose maske na otvorenom i ne moraju ih imati na licu u većini zatvorenih objekata.

Ta agencija je ukazala da je reč o smernicama koja će omogućiti da život građana počne da se normalizuje. Istovremeno, navedeno je da građani neće biti obavezni da se fizički distanciraju u većini slučajeva.

CDC očekuju da će ažurirane smernice podstaći više građana na vakcinisanje.

"Važne vesti od CDC-ja: ako ste u potpunosti imunizovani niste obavezni da nosite maske, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru – na većini mesta. Potpuno vakcinisani građani mogu da prestanu sa nošenjem maski”, objavila je Bela kuća na društvenoj mreži Tviter.

Nedugo potom predsednik Džozef Bajden održao je brifing za novvinare u Beloj kući - pojavivši se prvi pred reporterima bez zaštine maske.

"Mislim da se radi o velikoj prekretnici - sjajnom danom! Ukoliko ste potpuno imunizovani, možete skinuti masku i učiniti nešto po čemu su Amerikanci poznati, pozdaviti druge širokim osmehom", poručio je Bajden u Beloj kući.

Rošel Valenski, direktora Centara za kontrolu bolesti i zaraza ukazala je da je odluku o dodatnom ublažavanju mera uticalo smanjenje broja slučajeva oboloelih od Kovida 19, efiksana kampanja vakcinisanja i, kako je rekla, uspešna borba protiv novih sojeva Kovida.

"Pratili smo nauku i pokazatelje tokom poslednjih nedelju dana”, rekla je Valenski.

Centri za kontrolu bolesti su se prethodnom periodu suočili sa kritikama, čak i iz redova zvaničnika javnog zdravstva, da je bila preoprezna u predloženim smernicama. Među kritikama su bile i tvrdnje da bi građani trebalo da osete više koristi od vakcinacije u smislu povratku svakodnevnim aktivnostima.

Uz revidirane preporuke – CDC i dalje preporučuje da potpuno imunizovani građani i dalje nose maske u avionima i vozovima, kao i na aerodromima, tranzitnim čvorištima, bolnicama i lekarskim ordinacijama.

XS
SM
MD
LG