Linkovi

SZO: Broj zaraženih Kovidom veći devetu nedelju zaredom


Zdravstveni radnik u zaštitnoj opremi čisti kabinu u vozu koji služi kao improvizovani centar za staranje o zaraženima Kovidom 19 u Indiji (Foto: AP)
Zdravstveni radnik u zaštitnoj opremi čisti kabinu u vozu koji služi kao improvizovani centar za staranje o zaraženima Kovidom 19 u Indiji (Foto: AP)

Broj slučajeva zaraze Kovidom 19 širom sveta povećao se devetu nedelju zaredom, dok je broj smrtnih slulajeva viši već šestu uzastopnu nedelju, rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na informativnoj sednici za zemlje članice.

“Više slučajeva Kovida 19 prijavljeno je širom sveta u poslednje dve nedelje, nego u prvih šest meseci pandemije. U ovih poslednjih nekoliko nedelja, zemlje u svim regionima SZO pokazale su postojani trend povećanja broja slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva. Ovo nije trenutak da spustimo gard, čak ni u zemljama u kojim brojevi opadaju”, dodao je Gebrejesus.

U međuvremenu, Kovid nastavlja da pustoši Indiju. Ministarstvo zdravlja te zemlje u petak je objavilo da je više od 414.000 novih slučajeva zaraze registrovano u prethodna 24 sata.

Premijer Australije Skot Morison saopštio je da će Australijanci kojima je bio zabranjen povratak u zemlju ukoliko su putovali u Indiju biti dozvoljeno da se vrate kući počev od 15. maja, ali da oni koji budu pozitivni na koronavirus neće moći da se ukrcaju na avione u Indiji.

Od početka pandemije više od 3,2 miliona ljudi stradalo je od Kovida 19, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins od petka rano ujutro. Najviše žrtava je u SAD - više od 580.000. Brazil se ubrzano približava Americi sa skoro 417.000 smrtnih slučajeva, a potom sledi Indija sa 230.000.

Prema Džonsu Hopkinsu, u svetu je do sada registrovano 155,6 miliona infekcija. SAD su prve i na toj listi sa 32,6 miliona zaraženih, Indija je druga sa 21 milionom, a Brazil treći sa 15 miliona.

XS
SM
MD
LG