Linkovi

Više od 20 miliona zaraženih Kovidom u Indiji


Zdravstveni radnici pomažu paicjentima sa Kovidom u poljskoj bolnici u Nju Delhiju u Indiji, 30. aprila 2021.
Zdravstveni radnici pomažu paicjentima sa Kovidom u poljskoj bolnici u Nju Delhiju u Indiji, 30. aprila 2021.

Indija je prekinula svoj izuzetno popularni šampionat u kriketu pošto je broj zaraženih Kovidom 19 prešao 20 miliona, u drugoj zemlji sveta po broju stanovnika. Opozicija smatra da je nacionalni karantin - jedini izlaz.

Zvaničnici su suspendovali profitabilnu indijsku Premijer ligu kako se pandemija otela kontroli. Za samo 4 meseca, u zemlji je registrovano 10 miliona novih slučajeva, dok je za prvih deset miliona bilo potrebno 10 meseci.

"Dok smo pokušali da donesemo pozitivnost i veselje, od ključnog je značaj da se turnir sada suspenduje i svi vrate svojim porodicama i najbližima u ova teška vremena", saopštila je Premijer liga Indije (IPL).

Sa 3,45 miliona aktivnih slučajeva, Indija je u protekla 24 sata imala više od 357,000 novih infekcija, dok je broj novih smrtnih slučajeva porastao na 222.408 - prema podacima sekretarijata za zdravlje.

Bolnice ostaju bez kreveta i kiseonika a mrtvačnice i krematorijumi su prepuni. Stručnjaci kažu da bi stvarni brojevi mogli da budu i deset puta veći.

Prema podacima Rojtersa, ukupan broj infekcija je veći od 20,2 miliona, drugi samo posle Sjedinjenih Država.

"Jedini način da se zaustavi širenje korone u ovom trenutku je potpuni karantin. Neaktivnost indijske vlade ubija mnoge nedužne ljude", napisao je na Tviteru opozicioni lider Raul Gandi.

Vlada premijera Narendre Modija je dobila brojne kritike zato što je dozvolila održavanje verskih festivala i političkih skupova kojima su prisustvovale stotine hiljada ljudi, koji uglavnom nisu nosili maske, i nije spremna da uvede nacionalni karantin iz straha od ekonomskih posledica, ali je nekoliko država uvelo antipandemijske mere.

Turnir u kriketeu, koji donosi prihod od 6,8 milijardi dolara, igrao se bez publike, ali je TV prenos pratila ogromna publika u zemlji opsednutoj kriketom. Međutim, liga je kritikovana što je nastavila šampionat dok se zdravstveni sistem zemlje raspada.

Bolnice su prepune pacijenata i ostaju bez zaliha kiseonika zbog veoma infektivnog indijskog soja koronavirusa. Oboleli umiru u kolima hitne pomoći i na parkinzima bolnica.

U parkovima i drugim javnim mestima održavaju se kremacije. Visoki sud u Delhiju održava skoro svakodnevne video konferencije razmatrajući zahteve bolnica koje traže kiseonik i pozivaju se na indijsko ustavno pravo na zaštitu života.

Nada se pojavila u ponedeljak kada je jedan zvaničnik ministarstva zdravlja rekao da se broj infekcija u nekim regijama stabilizovao. Rast broja zaraženih podudario se sa dramatičnim padom vakcinacija zbog problema u zalihama i dostavi.

Indija trenutno ima dva proizvodjača vakcina, koji predviđaju da će biti potrebna dva meseca ili više da se mesečna proizvodnja poveća sa sadašnjih 70 do 80 miliona doza.

XS
SM
MD
LG