Linkovi

Kanada prva dozvolila upotrebu Fajzerove vakcine kod dece starije od 12 godina


ARHIVA - Kejleb Čung prima prvu dozu vakcine za koronavirus za vreme testiranja među decom uzrasta 12-15 godina na Univerzitetu Djuk u Duramu u Severnoj Karolini, 22. decembra 2020.
ARHIVA - Kejleb Čung prima prvu dozu vakcine za koronavirus za vreme testiranja među decom uzrasta 12-15 godina na Univerzitetu Djuk u Duramu u Severnoj Karolini, 22. decembra 2020.

Kanada je postsala prva zemlja koja je odobrila upotrebu Fajzerove vakcine protiv Kovida-19 kod dece uzrasta 12 do 15 godina.

Visoka zdravstvena zvaničnica Suprija Šarma potvrdila je da su zdravstveni zvaničnici odlučili da dozvole vakcinaciju dece stare 12 do 15 godina, i poručila da će ta odluka pomoći da se deca vrate normalnom životu. SAD i EU takođe razmatraju davanje dozvole za vakcinisanje dece tog uzrasta Fajzerovom vakcinom.

Očekuje se da će američka Uprava za hranu i lekove u narednih nedelju dana takođe odobriti upotrebu Fajzerove vakcine kod mlađih osoba, što bi omogućilo da mnoga deca budu vakcinisana pre početka sledeće školske godine.

Pre nepunih mesec dana, kompanija je ustanovila da njena vakcina, koja je već odobrena za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina, pruža zaštitu i mlađoj deci od tog uzrasta.

Krajem marta, Fajzer je objavio preliminarne rezultate studije u SAD, u kojoj je učestvovalo 2.260 volontera starih 12 do 15 godina, koja je pokazala da nije bilo slučajeva Kovida-19 među potpuno vakcinisanim adolescentima, dok je u grupi koja je primila placebo registrovano 18 slučajeva koronavirusa.

Šarma je izjavila da je vakcina dokazano bezbedna i efikasna u toj starosnoj grupi. Dodala je da se oko petina svih slučajeva Kovida-19 u Kanadi dogodila kod dece i tinejdžera, te da je mogućnost da se oni vakcinišu ključni deo kanadskog plana borbe protiv virusa. Prema rečima kanadske zdravstvene zvaničnice, dok većina dece ne iskusi ozbiljne posledice Kovida-19, vakcina pomaže da se zaštite njihovi prijatelji ili članovi porodica koji možda imaju veći rizik da razviju komplikacije.

Deca koja su učestvovala u ispitivanju vakcine imala su sporedne efekte slične odraslima - bol, groznicu i zamor, posebno posle druge doze. Studija će nastaviti da prati učesnike naredne dve godine da bi se sakupilo više informacija o dugoročnoj zaštiti i bezbednosti.

Tempo vakcinacija se ubrzao u Kanadi proteklih meseci a vlada očekuje da ovog meseca dobije najmanje 10 miliona doza vakcine. Više od 34% Kanađana primilo je najmanje jednu dozu.

XS
SM
MD
LG