Linkovi

SZO dozvolila upotrebu Sinofarma - prve kineske vakcine protiv Kovida 19


ARHIVA - Primerci kineske vakcine protiv Kovida 19 pored 3D modela koronavirusa na sajmu u Pekingu, u septembru 2020. (Foto: AP/Ng Han Guan)
ARHIVA - Primerci kineske vakcine protiv Kovida 19 pored 3D modela koronavirusa na sajmu u Pekingu, u septembru 2020. (Foto: AP/Ng Han Guan)

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je za hitnu upotrebu vakcinu kineske državne farmaceutske kompanije Sinofarm protiv Kovida-19.

To je jedna od dve glavne kineske vakcine protiv koronavirusa, koja je do sada već data stotinama miliona ljudi u Kini i drugim delovima sveta - i prva je vakcina koju je razvila neka nezapadna zemlja koja je dobila odobrenje SZO. To je, takođe, prvi put da je SZO dala zeleno svetlo nekoj kineskoj vakcini za infektivne bolesti.

Hitna dozvola Svetske zdravstvene organizacije je signal nacionalnim regulatorima da je vakcina bezbedna i efikasna. Ona takođe omogućava da Sinofarmova vakcina bude uključena u Kovaks, globalni program kojim se vakcine dostavljaju uglavnom siromašnim zemljama, koje imaju probleme sa zalihama.

"Time se proširuje lista vakcina protiv Kovida19 koje Kovaks može da kupuje, a zemljama daje poverenje da ubrzaju svoje sopstvene procese davanja dozvole za upotrebu te vakcine", izjavio je na brifingu za novinare generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

SZO je već dala dozvolu za hitno korišćenje vakcinama koje su razvili Fajzer-Bajontek, Astra Zeneka, Džonson i Džonson, a prošle nedelje je odobrenje dobila i vakcina kompanije Moderna.

Odluku da se odobri Sinofarmova vakcina donela je tehničko-savetodavna komisija SZO, koja je počela sastanak 26. aprila kako bi razmotrila najnovije kliničke podatke, kao i Sinofarmovu praksu proizvodnje vakcine.

Odvojena grupa eksperata SZO, Strateška savetodavna grupa eksperata (SAGE) izrazila je ove nedelje zabrinutost u pogledu podataka koje je pružio Sinofarm kada je reč o riziku pojave ozbiljnih neželjenih efekata kod nekih pacijenata, ali ima poverenje da vakcina može da spreči bolest, navodi se u dokumentu u koji je uvid imala agencija Rojters.

Gebrejesus je izjavio da je posle davanja odobrenja, SAGE preporučila da osobe starije od 18 godina primaju dve doze Sinofarmove vakcine.

SAGE je ustanovio da je vakcina efikasna 78,1 odsto posle dve doze u kliničkim ispitivanjima treće faze, koja je sprovedena u više zemalja. Institut za biološke proizvode u Pekingu, jedinica Sinofarmove podružnice - Kineske nacionalne biotehnološke grupe (China National Biotec Group) saopštio je da je vakcina efikasna u 79,34 procenta.

SZO bi mogla da već sledeće nedelje donese odluku i o drugoj glavnoj kineskoj vakcini protiv Kovida 19, koju proizvodi kompanija Sinovak Bajotek. Tehnički eksperti su razmotrili podatke o toj vakcini u sredu.

Kina je podelila oko 65 miliona doza Sinofarm vakcine i više od 200 miliona doza Sinovaka. Obe su izvezene u više zemalja, posebno u Latinskoj Americi, Aziji i Africi. Mnoge od tih zemalja imale su teškoće da obezbede dovoljno zaliha vakcina razvijenih na Zapadu. Srbija je iz Kine nabavila tri miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

XS
SM
MD
LG