Linkovi

Severna Koreja traži da Pompeo ne učestvuje u pregovorima


Predsednik SAD Donald Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovaraju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i drugim severnokorejskim zvaničnicima, Hanoj, 28. februar 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovaraju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i drugim severnokorejskim zvaničnicima, Hanoj, 28. februar 2019.

Severna Koreja zatražila je da američki državni sekretar Majk Pompeo ne učestvuje u daljim razgovorima o nuklernom programu te zemlje.

Kvon Džong Gun, visoki zvaničnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da Pjongjang želi nekog ko je "pažljiviji i zreliji u komunikaciji", prenela je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Na pitanje da prokomentariše zahtev Pjongjanga, portparol američkog Stejt departmenta rekao je da su "Sjedinjene Države i dalje spremne da učestvuju u konstruktivnim pregovorima sa Severnom Korejom.

Severnokorejski mediji su u sredu objavili da je testiran novi tip taktičkog vođenog oružja, da je Kim Džong Un nadgledao test i da je reč o operaciji "od veoma velikog značaja".

U izveštaju agencije KCNA se ne precizira o kakvoj vrsti oružja je reč, ali fraza "taktičko" sugeriše da nije u pitanju balistička raketa.

Međutim, test bi ipak mogao da su protumači kao upozorenje Sjedinjenim Državama, u svetlu zastoja u pregovorima o severnokorejskom nuklearnom programu.

Neimenovani američki vojni zvaničnik rekao je da je Pentagon upoznat sa najnovijom probom, ali je odbio da je komentariše.

Severna Koreja nije izvela nuklearni ili raketni test više od godinu, od kako je Kim počeo razgovore sa Sjedinjenim Državama i Severnom Korejom.

Umesto toga, Pjongjang je izveo nekoliko manjih testova, među kojma je i novembarska proba "visoko trhnološkog taktičkog oružja". Američki zvaničnici su kasnije pokušali da umanje značaj tog testa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG