Linkovi

Vanredni izbori i Ustavni sud - teme posle ostavke Haradinaja


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova u ostavci
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova u ostavci

“Izbori su jedino rešenje za izlazak iz političke krize”, poručio je Ramuš Haradinaj, kosovski premijer u ostavci, koji je prošlog petka objavio da se povlači sa funkcije predsednika Vlade. Haradinaj je na sednici Vlade objavio da će se kosovskom Ustavnom sudu obratiti za mišljenje - da li aktuelna Vlada može da zaseda i donosi odluke.

To je ujedno i bila Haradinajeva reakcija na tvrdnje Envera Hodžaja, zamenika kosovskog premijera iz redova Demokratske partije Kosova, da aktuelna vlada nema ovlašćenja da donosi odluke koje su bile predviđene dnevnim redom.

Haradinaj je izjavio da neće zakazivati sednice Vlade dok ne stigne tumačenje Ustavnog suda.

U obraćanju medijima nakon zasedanja Vlade Haradinaj je rekao da su vanredni izbori na Kosovu rešenje za izlaz iz političke krize, nastale pošto je pre nedelju podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

“Pošto se na Kosovu sve stranke zalažu za izbore sad mislim da pred predsednikom nije neki, rekao bih težak zadatak, i izbori su rešenje”, rekao je Haradinaj.

Inače predsednik Kosova Hašim Tači najavio je da će sledeće nedelje početi konsultacije sa političkim partijama o daljim koracima nakon ostavke Ramuša Haradinaja.

Premijer Kosova u ostavci govorio je i o eventualnom nastavaku dijaloga sa Srbijom. Upitan postoji li mogućnost da se u septembru ipak održi sastaanak Beograda i Prištine u Parizu – odgovrio je da pritisci na Kosovo moraju prestati.

“Za mene je bitno da svi dobiju poruku da moraju poštovati Kosovo. Neprimeren pritisak na Kosovo se mora prekinuti. Dijalog se mora nastaviti bez uslova i pritiska na Kosovo i uslovljavanje dijaloga nije put. Mora postojati okvir za dijalog, a to je međusobno priznanje u postojećim granicama - to je okvir u koji Kosovo mora uložiti, a ne nešto drugo“, kazao je Haradinaj.

Aktuelnu situaciju na Kosovu je putem društvene mreže Tviter komentarisao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet.

“Pomno pratim kako se Kosovo, po prvi put, suočava sa ostavkom premijera. Način na koji to reše pokazaće snagu kosovskih institucija i spremnost zvaničnika da se pridržavaju Ustava i zakona", napisao je Kosnet.

Ramuš Haradinaj, odlazeći premijer Kosova, u ponedeljak je uputio obaveštenje o svojoj neopozivoj ostavci predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju. Tada je objavio i da će do izbora nove kosovske Vlade nastaviti da vrši obaveze koje mu, kako je ustvrdio, pripadaju po kosovskom Ustavu - odnosno vršiti funkciju premijera u ostavci.

XS
SM
MD
LG