Linkovi

Server: Haradinaj nije znao šta se sprema


Danijel Server
Danijel Server

Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan, izjavio je za albanski servis Glasa Amerike da je ostavka dosadašnjeg kosovskog premijera veliko iznenađenje.

“Video sam se sa njim u sredu i uveren sam da mu na pameti nije bilo da će dati ostavku u petak”, rekao je Server koji boravi u Prištini.

“Deluje da je uradio pravu stvar, ali to sada kosovsku vlast ostavlja u nezgodnoj poziciji. Parlamentarna većina je bila nategnuta i sada je pitanje da li će se održavati prevremeni izbori, koje opozicija traži po svaku cenu”, smatra Server.

“Sada to deluje mnogo izvesnije”, ukazuje američki stručnjak, koji smatra da se aktuelna situacija neće drastičnije odraziti na dijalog Beograda i Prištine – koji je mesecima u zastoju.

“Ukoliko odluka ode u tom smeru, pa čak i ako se tome pretpostavi rekonstrukcija vlade,nesumnjivo će imati uticaja na odlaganje dijaloga sa Srbijom. Međutim, Haradinaj je oklevao da nastavi dijalog bez nekih garancija – što će biti problem i ubuduće. Iskreno, u poređenju sa pređašnjim stanjem okolnosti se po dijalog i ne pogoršavaju drastično. Potrebno je da sačekati novog premijera i može li zadržati većinu u kosovskom parlamentu”, kaže za Glas Amerike Danijel Server profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan.

XS
SM
MD
LG