Linkovi

Haradinaj o ostavci obavestio predsednika i Skupštinu Kosova


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova u ostavci
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova u ostavci

Ramuš Haradinaj, odlazeći premijer Kosova, uputio je obaveštenje o svojoj neopozivoj ostavci predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju. Informaciju o tome Haradinaj je objavio na svom profilu društvene mreže Fejsbuk.

Haradinaj je u objavi naveo da će do izbora nove kosovske Vlade nastaviti da vrši obaveze koje mu pripadaju po kosovskom Ustavu - odnosno vršiti funkciju premijera u ostavci.

Skupština Kosova je u međuvremenu saopštila da je pismo njegove ostavke prosleđeno članovima Predsedništva Skupštine i predsednicima parlamentarnih grupa.

Ramuš Haradinaj saopštio je u petak da je podneo neopozivu ostavku na mesto kosovskog premijera pošto je primio poziv da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene na Kosovu - čije je sedište u Hagu.

Premijer u ostavci i lider stranke pod imenom Alijansa za budućnost Kosova - bio je jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, tokom sukoba sa vojnim i policijskim snagama bivše Savezne Republike Jugoslavije i Srbije na Kosovu 1998.-1999.

U procesima koji su po optužbama za ratne zločine protiv njega vođeni pred Haškim tribunalom - dva puta je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG