Linkovi

Stejt department: Pozdravljamo odluku Haradinaja da se pojavi pred sudom


Zgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta

“Pozdravljamo odluku Ramuša Haradinaja da se po prijemu zahteva za ispitivanje Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu pojavi pred Specijalnim tužilaštvom te institucije”, rečeno je u kratkoj izjavi američkog Stejt departmenta albanskom servisu Glasa Amerike. Takođe, ukazano je da su zvaničnici Stejt departmenta njegovu odluku primili k znanju.

Ramuš Haradinaj saopštio je u petak da je podneo neopozivu ostavku na mestu kosovskog premijera pošto je primio poziv da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene na Kosovu - čije je sedište u Hagu.

Specijalno tužilaštvo tog suda za Glas Amerike nije želelo da govori o detaljima koji se odnose na Haradinajevo ispitivanje koje bi trebalo da bude održano sledeće nedelje.

Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu, čije je sedište u Hagu u Holandiji, osnovan je odlukom kosovske skupštine. Slučajeve koje se odnose na optužbe i umešanost bivših članova Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom sukoba sa vojnim i policijskim snagama bivše Savezne Republike Jugoslavije i Srbije na Kosovu 1998.-1999. i nakon tog perioda, vode strani tužioci i sudije.

Haradinajevo povlačenje sa funkcije dogodilo se u trenutku pojačanih pritisaka velikog dela mešunarodne zajednice da povuče odluku o carinama od sto odsto uvedenim na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine - čime Beograd uslovljava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

​Protiv Ramuša Haradinaja pred Haškim sudom vođena su dva procesa (2008. i 2012.) u kojima je pravosnažno oslobođen. Haradinaja, bivšeg komandanta OVK-a u zoni pod nazivom Dugađini (koja je obuhvatala delove opština Dečani, Đakovica, Peć, Istok i Klina koje je naseljavao mahom albanski živalj), prva optužnica je teretila za okrutno postupanje, torturu i ubistva ljudi zatočenih u improvizovanim logorima.

Uz Haradinaja na optuženičkoj klupi našli su se Idriz Baljaj i Lahi Ibrahimaj, a šest godina zatvora, koje je odslužio, dobio je Ibrahimaj.

Nakon žalbe Haškog tužilaštva Apelacionom veću, suđenje vraćeno na početak po manjem broju tačaka optužnice. Međutim tada su svedoci odbijali da svedoče ističući nedovoljne mere zaštite. I u ponovljenom suđenju optuženi Haradinaj, Baljaj i Ibrahimaj su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG