Linkovi

Sekretar za pravosuđe i FBI ponovo na meti predsednika Trampa


Predsednik Tramp na sinoćnjem skupu u Nešvilu
Predsednik Tramp na sinoćnjem skupu u Nešvilu

Predsjednik SAD Donald Tramp ponovo je oštro kritikovao svog sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa, zato što je prije godinu dana odlučio da se izuzme iz istrage ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore. Tramp je takođe nastavio da promoviše neosnovanu tvrdnju da je Federalni istražni biro (FBI) pokušao da pomogne njegovoj demokratskoj rivalki Hilari Klinton da pobijedi na izborima. Međutim, jedan od njegovih saveznika u Kongresu osporio je tu teoriju.

Predsjednik Tramp je na sinoćnjem skupu u Nešvilu, pred svojim pristalicama ponovo govorio o takozvanoj špijunskoj aferi.

“Kako vam se sviđa činjenica što su ubacili ljude u moju kampanju?”

Tramp - bez dokaza - tvrdi da se špijun FBI-a infiltrirao u njegovu kampanju da bi pomogao Hilari Klinton da pobijedi na izborima. Međutim, jedan od Trampovih saveznika u Kongresu Trej Gaudi poručio je da biro nije uradio ništa pogrešno kada je poslao doušnika da razgovara sa predsjednikovim savjetnicima o njihovim kontaktima sa Rusima.

“Čak sam još više ubijeđen da je FBI, kada je dobio odgovarajuće informacije, uradio tačno ono što od njega žele građani i to nema veze sa Donaldom Trampom”.

Kongresmen Trej Gaudi
Kongresmen Trej Gaudi

Kao predsjedavajući Odbora za nadzor, Gaudi je prošle nedelje prisustvovao brifingu o motivima iza odluke FBI-a da ispituje savjetnike u Trampovom predizbornom štabu. Ostali članovi Kongresa imali su priliku da čuju iste informacije i niko od njih nije kritikovao metode FBI-a.

Međutim, predsjednik je odlučio da zanemari Gaudijev komentar o Birou, a da se pozove na njegovu izjavu da sekretar za pravosuđe Džef Sešns nikad nije trebalo da se izuzme iz istrage Rusije.

"Da sam ja predsjednik i da sam izabrao nekog da bude glavni zvaničnik zemlje za sprovođenje zakona i da mi je on kasnije rekao da ne može da učestvuje u najvažnijem slučaju za vrijeme mog mandata, i ja bih bio bijesan i pitao bi se zašto mi to nije rekao prije nego što sam ga izabrao. U zemlji ima mnogo zaista dobrih pravnika, mogao je da izabere nekog drugog”, smatra Gaudi.

Tramp je tvitovao Gaudijevu izjavu i poručio “Kamo sreće da jesam”.

Dnevnik "Njujork tajms" prethodno je preneo da je predsjednik prošle godine zatražio od Džefa Sešnsa da povuče odluku o izuzeću iz istrage, što je sekretar za pravosuđe odbio da uradi.

XS
SM
MD
LG