Linkovi

Tramp optužio specijalnog tužioca za političku pristrasnost


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp kritikovao je u nedelju specijalnog tužioca Roberta Malera, optuživši ga za političku pristrasnost u istrazi veza Trampovog izbornog štaba sa Rusijom, kao i da li je američki lider ometao sprovođenje pravde.

"Zašto Malerov tim ima 13 Demokrata, od kojih su neki velike pristalice pokvarene Hilari, a ni jednog republikanca? Nedavno je dodat još jedan demokrata - da li iko misli da je to pošteno? I ponovo, nije bilo dosluha (sa Rusijom)", tvitovao je Tramp.


Međutim, Tramp nije pomenuo da je Maler bio registrovani republikanski birač i da se u Vašingtonu smatra kao politički nepristrasan tužilac, čiju istragu Trampove kampanje podržavaju i demokrate i ključni republikanci.

Predsednik SAD takođe je napao dva bivša zvaničnika FBI, bivšeg direktora Džejmsa Komija, kojeg je Tramp otpustio u maju prošle godine, i bivšeg zamenika direktora Endrua Mekejba, kojeg je u petak otpustio sekretar za pravosuđe Džef Sešns, 26 sati pre nego što je Mekejb trebalo da se penzioniše

Tramp je ustvrdio da su Komi i Mekejb falsifikovali beleške razgovora sa njim.

Dodao je da je "proveo veoma malo vremena sa Mekejbom, koji nikada nije pravio beleške tokom tih razgovora".

"Ne verujem da je pravio beleške osim da pomogne svojog agendi, verovatno kasnije. Isti slučaj je sa lažljivim Džejmsom Komijem. Možemo li da ih zovemo "Lažne beleške?", poručio je Tramp na Tviteru.

Predsednik je tvitovao i o prilogu koji je odgledao na televiziji Foks​. "Pogledajte kako Komi laže pod zakletvom na pretresu Senata. Kada su ga upitali da li je ikada bio anonimni izvor ili je znao nekoga ko je to bio, odgovorio je "nikada, ne". Očigledno je da je lagao", tvitovao je predsednik.


Američki lider zaključio je da "Malerova istraga nikada nije trebalo da bude otvorena, jer nije bilo dosluha , niti je počinjeno krivično delo" i ponovio da je reč o lovu na veštice.


Džon Daud, predsednikov lični advokat, pohvalio je u subotu sekretara za pravosuđe što je otpustio Mekejba, a zatim naveo da bi Malerova istraga trebalo da bude okončana.

Posle Sešnsovog saopštenja Mekejb je uzvratio svojim: "Ovaj napad na moj kredibilitet je deo šireg pokušaja ne samo da budem oklevetan ja lično nego i da se ukalja ugled FBI-ja, agencija za sprovođenje reda i profesionalaca u obaveštajnim službama uopšte."

​Republikanski senator Lindzi Grejem, jedan od ključnih Trampovih saveznika, u nedelju je rekao televiziji CNN da bi "Maler trebalo da bude u mogućnosti da obavlja svoj posao bez mešanja". Istakao je da bi Trampov eventualni pokušaj da otpusti specijalnog tužioca bio "početak kraja njegovog predsedničkog mandata".

XS
SM
MD
LG