Linkovi

Sešns: Uvek sam govorio istinu o kontaktima sa Rusijom


Sekretar za pravosuđe Džef Sešns na početku svedočenja pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma.
Sekretar za pravosuđe Džef Sešns na početku svedočenja pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma.

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns odbacio je optužbe da je lagao pod zakletvom članove Kongresa kada je u ranijem svedočenju izjavio da nema saznanja o bilo kakvim kontaktima članova izbornog štaba Donalda Trampa sa ruskim operativcima.

Sešns je u januaru pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma izjavio da se uopšte ne seća sastanka iz 2016. sa Trampovim saradnikom Džordžom Papadopulosom, koji je govorio da ima kontakte sa ljudima koji bi mogli da organizuju Trampov sastanak sa ruskim predsednikom Putinom. Međutim, nedavni medijski izveštaji pokazuju da je Sešns zapravo predsedavao tim sastankom i odbacio Papadopulosovu ideju o susretu Tramp-Putin. Sekretar za pravosuđe izjavio da je u „svim svojim svedočenjima odgovarao na pitanja najbolje što je umeo i najbolje što se sećao“. "Ali ne prihvatam i odbacujem optužbe da sam ikada lagao pod zakletvom. To je laž", rekao je.

On je svoj propust da se seti sastanka sa Papadopulosom, kao i kontakta sa Karterom Pejdžom, drugim Trampovim saradnikom koji je bio u kontaktima sa Rusijom, pripisao „haotičnosti Trampove kampanje“, navodeći da je ona bila „briljantna ali i vid haosa gde se mnogo toga dešavalo a malo spavalo.“

Od Sešnsovog prošlog svedočenja pred kongresnim odborom sredinom oktobra, saznalo se da je Papadopulos, početkom oktobra, priznao da je lagao federalne agente koji istražuju veze Trampovog izbornog štaba sa Rusijom, te da sada sarađuje u krivičnoj istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera.

Tužioci u sudskim dokumentima navode da je na sastanku u martu 2016. godine, oko sedam meseci pre predsedničkih izbora, Papadopulos rekao Sešnsu, Trampu i ostalima da “ima veze koje mogu da obezbede sastanak Tramp-Putin. Sešns je rekao da je odbacio tu ideju i taj se susret nikada nije odigrao u vreme kampanje. Na pretresu za potvrdu Sešnsa za sekretara za pravosuđe, on je rekao da nije upoznat sa bilo kakvim komunikacijama Trampovog štaba i Rusije ali je kasnije priznao da se on lično sastao sa tadašnjim ambasadorom Moskve u Vašingtonu, Sergejem Kisljakom.

Republikanci traže istrage protiv Hilari Klinton

Američki Sekretar za pravosuđe Džef Sešns odgovarao je i na pitanja o svom nalogu visokim federalnim istražiteljima da ispitaju da li je potrebno otvaranje istraga nekoliko pitanja koja su otvorili republikanski zakonodavci.

Predsedavajući odbora Robert Gudlat zatražio je od Sešnsa u julu i septembru da imenuje specijalnog tužioca koji će ispitati navode o dosluhu izbornog štaba Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta, njenu upotrebu privatnog imejl sistema dok je bila državna sekretarka, kao i rad Klinton Fondacije i kupovinu američkih rudnika uranijuma od strane jedne ruske kompanije u eri predsednika Obame.

U pismu se takođe traži ispitivanje određenih aspekta FBI-jeve istrage ruskog mešanja u izbore 2016.

Pomoćnik sekretara za pravosuđe Stiven Bojd odgovorio je u pismu u ponedeljak da je Sešns tužiocima dao zadatak da procene "određena pitanja" koja je postavio Gudlat. On je rekao da će tužioci podnositi izveštaje direktno Sešnsu i njegovom zameniku Rodu Rozentajnu i da će preporučiti da li je potrebno otvoriti ili proširiti istrage. Dalje je obećao da će Sekretarijat za pravosuđe "sva pitanja procenjivati na osnovu činjenica i zakona."

Predsednik Donald Tramp odlučno kritikuje istragu koju vodi bivši šef FBI-ja Robert Maler o ruskom mešanju u izbore i mogućem dosluhu sa Trampovim izbornim štabom. Američke obaveštajne zajednice zaključile su u izveštaju u januaru da je Rusija sprovodila aktivnosti u nameri da poboljša Trampove šanse za pobedu. Tramp je u više navrata pozivao agencije za sprovođenje zakona da se pozabave Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG