Linkovi

Sešns: Ideja o mom dosluhu sa Moskvom - gnusna laž


Džef Sešns, sekretar za pravosuđe, svedoči na Kapitol Hilu.
Džef Sešns, sekretar za pravosuđe, svedoči na Kapitol Hilu.

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns izjavio je u utorak da nije bilo ničeg spornog u njegova dva susreta prošle godine sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu te da je svaka ideja da je bio u dosluhu sa zvaničnicima Moskve u toku prošlogodišnje predsedničke izborne kampanje - "gnusna laž".

U uvodnoj reči pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, koji istražuje da li se Rusija mešala u predsedničke izbore u nameri da pomogne predsedniku Donaldu Trampu, Sešns je izjavio da je odlučio da se povuče iz nadzora krivične istrage o ruskom mešanju zbog pravila Sekretarijata za pravosuđe koja zabranjuju njegovo učešće budući da je bio jedan od ključnih Trampovih savetnika u kampanji.

Sekretar za pravosuđe kaže da sada nema "nikakve informacije" o krivičnoj istrazi koju vodi Robert Maler, bivši direktor FBI-a koga je Sešnsov zamenik, Rod Rozenstajn, postavio za specijalnog tužioca zaduženog za tu istragu. Rozenstajn je preuzeo nadzor nad istragom Rusije nakon što se Sešns povukao iz nje.

"Imam poverenja u gospodina Malera", izjavio je Sešns ali je dodao da nema ideju da li Tramp ima poverenja u njega, dok u američkim medijima kružeizveštaji da Tramp razmišlja o Malerovoj smeni. Sešns je u više navrata odbio da govori o svojim razgovorima sa predsednikom, navodeći da su bili privatni.

Sešns je naveo da se dva puta sastao sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, jednom na prošlogodišnjoj Republikanskoj konvenciji i kasnije u svojoj kancelariji u Senatu, ali da se nijedan od tih susreta nije odnosio na Trampovu izbornu kampanju već ih je vodio u svojstvu američkog senatora u vreme pre nego što ga je Tramp nominovao za sekretara za pravosuđe.

On je naveo da se ne seća razgovora sa Kisljakom u vašingtonskom hotelu "Mejflauer" gde su obojica prisustvovali skupu na kome je Tramp održao govor o spoljnoj politici.

Sešns je takođe rekao da nikada tokom kampanje nije čuo navode da se Rusija na bilo koji način meša da bi pomogla Trampu da pobedi demokratsku rivalku, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton.

Sešns je svedočio nekoliko sati pošto je njegov zamenik Rozenstajn pred drugim senatskim odborom naveo da bi ignorisao svaki Trampov pokušaj da otpusti Malera ako za to ne bi bio naveden ubedljiv razlog, a da takav razlog trenutno ne postoji.

Pretres pred senatskim odborom za obaveštajna pitanja je najnoviji korak u višestrukim aktuelnim istragama ruskog mešanja u prošlogodišnje američke predsedničke izbore i Trampovog otpuštanja šefa FBI-a Džejmsa Komija koji je predvodio istragu ruskog mešanja.

Komi, koji je prošle nedelje svedočio pred senatskim odborom za obaveštajna pitanja, rekao je da smatra da je Tramp narušio uobičajeno razdvajanje krivičnih istraga od nadzora Bele kuće time što ga je pozvao da okonča istragu ruskih aktivnosti.

Komi je rekao da se Tramp nada da će Komi "odustati" od svoje istrage predsednikovog prvog savetnika za nacionalnu bezbednost, Majka Flina, a takođe je tražio od Komija da mu se obaveže na ličnu lojalnost i "skloni sa njega senku" istrage o Rusiji.

XS
SM
MD
LG