Linkovi

SAD povlače ostatak vojnika sa severa Sirije


Američki vojnici u Siriji, novembar 2018.
Američki vojnici u Siriji, novembar 2018.

SAD će povući preostale vojnike sa severa Sirije, pošto je predsednik Donald Tramp ocenio da bi bilo "jako pametno, za promenu" da Amerika ne bude umešana u borbe između Turske i Kurda na severu Sirije.

Tramp je rekao da radi sa liderima u Kongresu, uključujući i opozicione demokrate, na tome da se Turskoj uvedu "snažne" ekonomske sankcije zbog ofanzive koju je pokrenula na severu Sirije.

Predsednik SAD je na Tviteru napisao da postoji "ogroman konsenzus" da se preduzme nešto protiv Turske, inače članice NATO-a.

Sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je za Foks Njuz da je predsednik Tramp u subotu uveče naredio povlačenje preostalih 1000 američkih vojnika sa severa Sirije.

Esper je kazao da se zvaničnici SAD plaše da bi Turska u ofanziji protiv Kurda, koje smatra teroristima, mogla da "pregazi" američke vojnike.

Sekretar za odbarnu SAD Mark Esper
Sekretar za odbarnu SAD Mark Esper

Sekretar za odbranu nije želeo da odgovara na kritike članova Kongresa, uključujući i republikance, da su SAD napustile dugogodišnje saveznike Kurde.

"Usprotivili smo se turskoj ofanzivi, ali je Turska to želela da učini bez obzira na to šta mi uradimo. Učinićemo sve što možemo da nateramo Tursku da prestane sa ovakvim ponašanjem", rekao je Esper.

Priznao je i da kurdski borci i civili stradaju i rekao da je "svakog časa sve gore", ali i ponovio tezu predsednika Trampa o dugogodišnjem tursko-kurdskom konfliktu.

Ofanziva Turske na severu Sirije traje već pet dana.

Kurdi su saopštili da je stotine pripadnika Islamske države, zahvaljujući napadima Ankare, pobeglo iz zatvora na severu Sirije.

Procenjuje se da je oko 850 osoba povezanih sa Islamskom državom pobeglo iz zatvora, a veruje se da su neki od njih iz Velike Britanije, Rusije, Irske, Pakistana, Bangladeša i Indonezije.

Sada na severu Sirije preti humanitarna kriza.

Svetski program za hranu procenjuje da je više od 100 hiljada ljudi pobeglo sa severa Sirije otkad je Turska počela sa vojnim operacijama pre nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG