Linkovi

Tramp: Uskoro potpisujem uredbu o ekonomskim sankcijama Turskoj


Predsednik SAD-a Donald Tramp
Predsednik SAD-a Donald Tramp

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa spremna je Turskoj da uvede ekonomske sankcije – zbog upada njenih snaga na sever Sirije i obračuna sa kurdskim borcima. Turska je pokrenula ofanzivu protiv Sirijskih demokratskih snaga - glavnim saveznikom Sjedinjenih Država protiv militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji.

Donald Tramp je na Tviteru napisao da će uskoro potpisati uredbu kojom se uvode sankcije bivšim i aktuelnim turskim zvaničnicima, stopiraju pregovori sa Ankarom o trgovinskom sporazumu vrednom 100 milijardi dolara i povećavaju tarife na čelik do 50 odsto.

U pisanoj izjavi, američki predsednik je obećao da će brzo uništiti turski ekonomiju ako ta zemlja "nastavi opasnim i destruktivnim putem".

Tramp je objavio i da će oko 1000 američkih vojnika, čije je povlačenje iz Sirije naredio, ostati u području Bliskog istoka, kako bi, kako je naveo, sprečile ponovno uspostavljanje IDIL-a.

Misiju američkih snaga opisao je kao osmatranje stanja i sprečavanje ponavljanja događaja iz 2014. kada su se militanti IDIL-a organizovali u Siriji i potom prešli u Irak gde su preiuzeli kontrolu nad severom i zapadom zemlje.

Tramp je potvrdio da će manji broj vojnika ostati raspoređen u bazi na području južne Sirije.

Američki vojni zvaničnici prethodno su objavili da Sjedinjene Države nisu razmatrale upotrebu vojne sile kao mogućeg sredstva za zaustavljanje turske ofanzive protiv kurdskih snaga.

Jedan od zvaničnika koji je insistirao na anonimnosti rekao je agenciji Rojters da su svi nivoi američkih vlasti angažovani u pripremi sankcija.

Istovremeno, Donald Tramp predsednik SAD-a, zatražio je u nedelju od Pentagona da otpočne povlačenje preostalih američkih snaga iz Sirije. Poručio je i da prati signale Kongresa čiji se članovi – demokrate i republikanci zalažu za uvođenje oštrih sankcija.

"Svestan sam poziva Lindzija Grejema i drugih članova Kongresa, uključujući demokrate, za nametanje moćnih sankcija Turskoj”, napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter, aludirajući na američkog senatora i bliskog Trampovog saveznika koji je u nedelju uputio kritike na račun predsednika zbog povlačenja američkih trupa iz Sirije.

“Sekretarijat za finansije je spreman – moguće da će biti potrebna promena zakonodavstva. Obezbeđena je široka saglasnost. Turska je zatražila da to ne činimo. Budite u toku”, dodao je američki predsednik.

Nije poznato šta će konkretno podrazumevati sankcije za koje je Stiven Mnučin, državni sekretar za finansije, rekao da su u svakom trenutku spremne za aktiviranje.

Očekuje se da bi embargo trebalo da se odnosi na turske zvaničnike uključene u operaciju na severu Sirije protiv kurdskih snaga, banke akngažovane u turskom sektoru odbrane – sve do okončanja turskih vojnih operacija. Namera je i da se spreči transport oružja turskim snagama u Siriju, kao i da se Turska sankcioniše zbog kupovine ruskog sistema protivraketne odbrane S-400.

Očekuje se da bi embargo trebalo da se odnosi na turske zvaničnike uključene u operaciju na severu Sirije protiv kurdskih snaga: Stiven Mnučin
Očekuje se da bi embargo trebalo da se odnosi na turske zvaničnike uključene u operaciju na severu Sirije protiv kurdskih snaga: Stiven Mnučin

Američki predsednik nastoji da se izbori sa oštrim kritikama, koje mu upućuju i neke od njegovih najbližih republikanskih saradnika i pristalica, da je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dao zeleno svetlo za napad na Kurde protekle sedmice – kada je odlučio da povuče deo američkih trupa raspoređenih u pograničnom području na severu Sirije.

Trumpova odluka, čiji je osnov u nastojanju da se Sjedinjene Države izvuku iz, kako ih označava, beskrajnih ratova, izazvala je zabrinutost među demokratama i republikancima o mogućem stvaranuju preduslova za oživljavanje Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Turska tvrdi da ofanzivom svojih snaga nastoji da neutralizuje kurdsku miliciju, koja čini glavnu komponentu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga. Zvanična Ankara ounačila ih je terorističkom grupom povezanom sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Sirijske vlasti najavile su da će rasporediti vojne snage uz granicu sa Turskom kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore sa turskom vojskom, saopštili su kurdski zvaničnici.

XS
SM
MD
LG