Linkovi

Turska tvrdi da napreduje u Siriji, Tramp kaže da je "usamljeno ostrvo"


Sirijski borci koje podržava Turska ulaze u Ras al Jan, Sirija, 12. oktobra 2019.
Sirijski borci koje podržava Turska ulaze u Ras al Jan, Sirija, 12. oktobra 2019.

Turska zvanična agencija javila je da su turski saveznici u Sirji zauzeli grad Suluk petog dana turske ofanzive na severoistoku Sirije.

Anadolija je izvestila u nedelju da je centar grada, lociranog na strateškom raskršću puteva na oko 10 kilometara južno od granice, očišćen od snaga sirijskih Kurda, Narodne zaštitne jedinice (YPG).

Turska tu grupu smatra pretnjom zbog njenih veza sa decenijama dugom kurdskom pobunom u Turskoj.

Kurdski zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da se borbe u Suluku i dalje vode.

Tursko ministarstvo odbrane tvrdi da je 480 boraca YPG "neutralizovano" od srede. Taj broj nije moguće nezavisno potvrditi.

Nekoloko granata ispaljenih iz Sirije pogodilo je turske pogranične gradove Akakale i Suruk u pokrajini Sanliurfa. Anadolija javlja da je jedna osoba ranjena u nedelju u Suruku.

Tramp "usamljeno ostrvo"

Predsednik SAD Donald Tramp suočio se sa rasprostranjenom dvopartijskom kritikom da je ugrozio stabilnost na Bliskom istoku i doveo u rizik živote saveznika, sirijskih Kurda, koji su pomogli da SAD dokrajče grupu Islamska država u Siriji.

Tramp je u subotu on je ostao postojan i branio je svoju poziciju, rekavši da je "usamljeno ostrvo" zbog povlačenja snaga SAD iz severoistočne Sirije.Tramp je rekao da SAD ne mogu da vode "beskonačne ratove".

"Moramo da dovedemo naše velike heroje, naše velike vojnike, moramo da ih dovedemo kući. Vreme je. Vreme je", rekao je Tramp u dugačkom i po temama raznolikom obraćanju pred Velijus voter samitom, godišnjem okupljanju konzervativnih društvenih aktivista.

On je opisao Bliski istok kao beznadežni slučaj, uprkos dugogodišnjoj američkom umešanosti i finansijskom investiranju.

"Manje je siguran sada. Manje je bezbedan, manje stabilan i bore se", rekao je. "To je ono što oni rade. Bore se".

Tramp je najavio da je uputio 50 miliona kao hitnu pomoć u Siriju, kako bi pomogao hrišćane i pripadnike drugih religija tamo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG