Linkovi

Erdogan i Putin dogovorili povlačenje kurdskih boraca i zajedničke patrole


Predsednici Turske i Sirije rukuju se na konferenciji za novinare posle razgovora u Sočiju, u Rusiji, 22. oktobar 2019.
Predsednici Turske i Sirije rukuju se na konferenciji za novinare posle razgovora u Sočiju, u Rusiji, 22. oktobar 2019.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, postigli su dogovor o zajedničkim patrolama duž gotovo cele granice u severoistočnoj Siriji posle povlačenja kurdskih snaga. Tim dogovorom bi se učvrstila pozicija dve zemlje u Siriji, i ispunio vakuum, ostavljen posle odluke predsednika Donalda Trampa da povuče američke snage.

Prema dogovoru, Turska bi zadržala kontrolu nad područjima koja je preuzela u ofanzivi pokrenutoj ranije ovog meseca, dok bi ruske i sirijske snage kontrolisale ostatak granice.

Putin i Erdogan su posle šest sati razgovora takođe dogovorili zajedničke patrole duž 10 kilometara granice.

Kurdski borci, prema sporazumu, imaju 150 sati, počev od srede u podne, da napuste sva preostala područja duž granice Turske i Sirije, duge 440 kilometara i da se povuku iz gradova Manbidž i Tel Rifat. Kurdski borci, kako je saopšteno, povući će se 30 kilometara od pograničnog područja,

Kurdske snage prethodno su saopštile da su se u potpunosti povukle iz pojasa duž granice sa Sirijom, kao što je bilo predviđeno dogovorom SAD i Turske o petodnevnom prekidu vatre koji ističe u 10 uveče po lokalnom vremenu.

Kurdski borci u severnoj Siriji
Kurdski borci u severnoj Siriji

Kurdski zvaničnik rekao je da su borci napustili pogranično područje, dok je neimenovani visoki američki zvaničnik naveo da je komandant Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode Kurdi, rekao potpredsedniku SAD Majku Pensu da su se svi kurdski borci povukli.

Američki zvaničnik je dodao da SAD rade sa Turskom na tome da se turska vojna ofanziva trajno zaustavi.

Turski predsednik prethodno je rekao da se stotine kurdskih boraca i dalje nalaze blizu sirijske severoistočne granice i da bi Turska mogla da nastavi ofanzivu u tom području, kada istekne pekid vatre.

Ankara je poručila da kurdske snage, koje smatra teroristima zbog veza sa kurdskim ekstremistima u jugoistočnoj Turskoj, moraju da napuste "bezbednu zonu", koju Turska želi da uspostavi u Siriji.

"Povlačenje se nastavlja. Već se povuklo 700 do 800 boraca, a ostatak, 1.200 do 1.300 se povlači. Svi moraju da odu, proces se neće okončati dok to ne urade", rekao je Erdogan uoči odlaska u Rusiju.

Turska je počela vojnu operaciju protiv Kurda u severnoj Siriji pre gotovo dve nedelje posle odluke predsednika Donalda Trampa da povuče američke vojnike iz tog područja.

Američko povlačenje kritikovali su članovi Kongresa, među kojima i pojedini republikanci, kao izdaju kurdskih saveznika koji su pomagali Sjedinjenim Državama u borbi protiv Islamske države.

Tramp je u ponedeljak rekao da se prekid vatre poštuje, uprkos manjim okršajima, i da bi možda mogao da bude produžen posle utorka. Međutim, Erdogan je rekao da bi borbe mogle da se nastave.

"Ako se ne ispune obećanja koja nam je dala Amerika, nastavićemo operaciju, ovog puta sa većom odlučnošću", upozorio je turski lider.

"Bezbedna zona"

Turska je saopštila da želi da uspostavi "bezbednu zonu" duž 440 kilometara duge granice sa severoistočnom Sirijom, ali su meta ofanzive do sada bila dva pogranična grada u središtu tog pojasa, Ras al Ajn i Tel Abjad, koji su 120 kilometara udaljeni jedan od drugog.

Sirijske i ruske snage već su ušle u dva pogranična grada Manbidž i Kobani, koji se nalaze unutar planirane "bezbedne zone", ali zapadno od turskih vojnih operacija.

Turski tenkovi blizu sirijskog grada Manbidža
Turski tenkovi blizu sirijskog grada Manbidža

Erdogan je rekao da bi prihvatio da sirijske snage budu u tom području, dok god nema kurdskih boraca.

Prema podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, u turskoj ofanzivi je poginulo 120 civila, dok je oko 300 hiljada raseljeno.

XS
SM
MD
LG