Linkovi

SAD uvele sankcije Turskoj, traže prekid ofanzive u Sirji


Pripadinici snaga sirijske opozicije koje podržava Turska slave u Tal Abjadu, Sirija, 13. oktobra 2019.
Pripadinici snaga sirijske opozicije koje podržava Turska slave u Tal Abjadu, Sirija, 13. oktobra 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp vrši pritisak na Tursku da prekine svoju ofanzivu u severnoj Siriji. On je pozvao na prekid vatre i uvodeo sankcije protiv turskih zvaničnika, a planira takođe da pošalje delegaciju predvođenu potpredsednikom Majkom Pensom u Ankaru na razgovore o rešavanju situacije.

Trampove akcije usledile su nakon oštrih kritika koje su mu upućene tokom protekle nedelje, nakon što je Bela kuća obajvila da je Turska krenula da sprovodi dugo kovane planove o stvarnju zone razdvajanja duž svoje granice sa Sirijom, te da tu zonu očisti od kurdskih boraca koje su podržavale SAD i koje Turska optužuje da su teroristi povezani sa kurdskim separatistima u Turskoj.

Turski upad potakao je Sirijske demokratske snage (SDF) da postignu sporazum sa sirijskom vladom, po kom će se sirijske snage vratiti u severoiztočni deo zemlje početkom naredne godine, uključujući i grad Manbiž.

Tramp je u ponedeljak razgovarao sa turskim predsednikom Rečepom Tajipom Erdoganom i generalom Mazlou Kobanijem, čeknikom većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga na koje su se Sjedinjene Države oslanjale tokom borbe protiv militanata Islamske države u Siriji.

#Čvrsto verujemo da su Sjedinjene Države jedina strana sa potencijalom da arbitrira kod obe strane", rekao je novinarima viši zvaničnik administracije.

Tramp je uputio delegaciju predvođenu Pensom u Tursku da "što je pre moguće vidi da li sporazum može da bude postignut", rekao je zvaničnik administracije.

Uz poziv da se zaustavi vojna operacija, Sjedinjene Države podigle su tarife na čelik i obustavile pregovore o trgovinskom sporazumu sa Turskom čija je vrednost 100 milijardi dolara.

Američke demokrate i republikanci krive Trumpovu administraciju zbog ovoga što se događa i tvrde da je povlačenje američkih snaga s tog područja otvorilo put da američki saveznik SDF bude doveden u opasnost, kao da se i militanti Islamske države koje je SDF držao zatvorene oslobode i ponovo se organizuju.

Predsedavajuća Predsetavničkim domom, demokratkinja Nensi Pelosi, rekla je u ponedeljak da je Trampovo "nepromišljeno donošenje oluka "dovelo u opasnost živote, regionalnu stabilnost u rizik i da je narušilo ugled Amerike u svetu.

Ona je rekla da će i republikanci i demokrati u Domu i Senatu nastaviti ove nedelje sa "akcijom suprotststavljanja toj neodgovornoj odluci“.

Lider rebulikanske većine u Senatu, Mič Mekonel, rekao je da iako Turska ima legitimna pitanja u vezi sa bezbednošću i sukobom u Siriji, operacija protiv Kurda podržanih od strane SAD-a ugrožava napredak postignut protiv Islamske države.

"Napuštanje ove borbe sada i povlačenje snaga SAD iz Sirije ponovo će stvoriti uslove koje smo nakon velikog truda uništili i takođe će kreirati širi vakum moći u Siriji koje će iskoristiti Iran i Rusija, što je katastrofalan rezultat za strategijske interese Sjedinjenih Država", rekao je Mekonel.

Viši zvaničnik administracije odbacio je kritike upućene Trampu tokom razgovora sa novinarima u ponedeljak, rekavši da su samo Erdoganovi potezi za kritiku.

Zvaničnik je rekao da je Erdogan "povukao veoma, veima ishitren, loše proračunat potez koji će po njega imati neželjene posledice".

Ranije u ponedeljak, sekreta odbrane SAD Mark Esper rekao je da Erdogan "snosi punu odgovornost" za događanja.

On je tursku ofanzivu nazvao "nepotrebnom i impulsivnom" i kazao da će podriti ono što je nazvao uspešnom multinacionalnom misijom da se porazi Islamska država u Siriji.

Esper je rekao da planira da naredne nedeje ode u Brisel i izvrši protisak na druge NATO saveznice da uvedu sankcije Turskoj.

XS
SM
MD
LG