Linkovi

SAD spremne na dijalog sa Iranom, ali ne odustaju od pritiska


Američki državni sekretar Majk Pompeo, (Foto: AP/Markus Schreiber)

Američka administracija i dalje je usredsređena na pitanje Irana. Nakon podizanja tenzija i oštre retorike, Vašington sad ističe da je spreman na dijalog sa Teheranom.

Posle višenedeljnih upozorenja na prijetnje iz Irana i gomilanja snaga na Bliskom istoku, Trampova administracija sada predlaže dijalog.

Spremni smo da razgovaramo sa njima bez preduslova. Međutim, nastavićemo napore da spriječimo štetne aktivnosti Irana i njenih revolucionarnih snaga”, rekao je tokom posete Švajcarskoj američki državni sekretar Majk Pompeo.

Međutim, Iran umanjuje mogućnost dijaloga sa Sjedinjenim Državama, dok kod Vašington vrši pritisak na tu zemlju.

U intervjuu za televiziju Ej-bi-si, šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif rekao je da način na koji predsjednik Donald Tramp rešava stvari možda daje rezultate na tržištu nekretnina, ali da nije prihvatljiv kada je riječ o rešavanju odnosa sa Iranom.

Rekao sam i ranije. Prijetnje protiv Irana nikada ne daju rezultate. Nikada nemojte prijetiti Irancu. Pokušajte da iskažete poštovanje. To će možda dati rezultate”.

Zarif je dodao da voli kada predsjednik Tramp nagađa šta će Iran da uradi, ali i naglasio da će Teheran nastaviti svoje aktivnosti u Persijskom zalivu.

“Zovemo ga Persijski zaliv s razlogom. Samo zamislite kada bi iranske vojne snage došle na obalu Kalifornije ili Floride? Kako bi ste se osjećali? Kako bi ste onda postupili?

​U međuvremenu, Pompeo ističe da se konačni cilj Sjednjenih Država, nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, nije promijenio.

Radimo na tome da Iran nikada ne dođe u poziciju da razvije nuklearno oružje”.

Pompeo je, uz ostale visoke američke zvaničnike, o sukobu sa Iranom nedavno brifovao sve članove Kongresa, koji se vraćaju u Vašington posle jednonedeljne pauze.

Mnogi republikanci ocijenili su da je povišeno stanje pripravnosti zbog prijetnji iz Irana opravdano, dok demokrate upozoravaju da Bijela kuća rizikuje da uvuče zemlju u još jedan katastrofalni vojni sukob na Bliskom istoku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG