Linkovi

Tramp: Borba sa SAD bi bila "zvaničan kraj Irana"


Arhiva - Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 14. maja 2019.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 14. maja 2019.

Predsednik Donald Tramp uputio je oštro upozorenje Iranu, preteći njegovim uništenjem ukoliko napadne Sjedinjene Države ili interese SAD.

"Ukoliko Iran želi da se bori, to će biti zvaničan kraj Irana", tvitovao je Tramp u nedelju. "Nikada nemojte ponovo pretiti Sjedinjenim Državama!"

Samo tri dana ranije, delovalo je da se Tramp udaljava od pozicije "jastreba" spram Irana, uz poruku da bi bio spreman na razgovore sa Teheranom.

Kada su ga reporteri u Beloj kući pitali da li SAD idu u rat sa Iranom, Tramp je odgovorio: "Nadam se da ne".

Ali, nije bilo jasnog popuštanja tenzija između Sjedinjenih Država, njihovih saveznika u regionu i Irana.

Stejt dipartment saopštio je da je manja raketa pala unutar "zelene zone" u Bagdadu, nedaleko od ambasade SAD u nedelju. Nije bilo povređenih, niti oštećenja.

Portparol Centralne komanda SAD, kapetan Bili Urban, rekao je da je Pentagon svestan eksplozije izvan ambasade, dodajući da "nije bilo američkih niti koalicionih žrtava, a iračke bezbednosne snage istražuju incident".

Portparol je rekao da SAD neće tolerisati takve napade i da će smatrati Iran odgovorim "ukoliko snage njemu bliskih milicija budu spovele bilo kakav napad".

Saudijska Arabija optužuje Huti pobunjenike u Jemenu, koje podržava Iran, za napad dronom na dve saudijske naftne crpne stanice prošle nedelje.

SAD takođe sumnjiiče Iran da stoji iza sabotaže četiri naftna tankera u blizini obala Ujedinjenih Aparskih Emirata prošle sedmice. Dva tankera su saudijska.

Saudijci takođe neće tolerisati agresiju Irana.

"Kraljevstvo Saudijske Arabije ne želi rat u regionu i ne teži tome", rekao je ministar inostranin poslova Adel al Džueir u nedelju. "Ali u isto vreme, ukoliko druga strana izabere rat, kraljevstvo će se boriti svim snagama i odlučnošću i odbraniće se, svoje građane i interese".

Saudijski kralj Salman pozvao je arapske i lidere zemalja zaliva na hitan samit 30. maja, kako bi raspravljalii o onome što saudijska zvanična novinska agencija opsiuje kao "agresiju i njene posledice".

Iranska novinska agencija citirala je čelnika Iranske revolucionarne garde Huseina Salamija koji je rekao da zemlja ne želi rat, ali da ga se "ne plaši".

U saopštenju američke Pete flote od nedelje govori se o pojačanim pomorskim kontrolama i o vežbma u Arabijskom moru, koje naglašavaju "ubojitost i sposobnost da se odgovori na pretnju".

Pentagon je već poslao bombardere u Iran.

Pojačane tenzije sa Iranom počele su da narastaju pre godinu dana, kada je Tramp izveo Sjedinene Države iz nuklearnog sporazuma šest nacija sa Iranom.

Pod tim sporazumom, Iran je trebalo da ograniči svoj program obogaćivanja uranijuma, u zamenu za ekonomske i olakšice na sankcije.

Ograničenja su zamišljena tako da obezbede da Iran ne razvije nuklearno oružje, nešto što je Iran negirao da radi.

Tramp, u intervjuu za Foks njuz snimljenom prošle sedmice i emitovanom u nedelju, rekao je da "ne želi da se bori", ali da, kada je reč o Iranu, "ne možete da ih pustite da imaju nuklearno oružje".

Ponovno uvedene sankcije SAD ostavle su iransku ekonomiju u ritama i Iran koji prigovara da još uvek nije dobio ekonomske benefite od zemalja koje su ostale u nuklearnom sporazumu - Kine, Francuske, Nemačke i Rusije.

Predsednik Irana Hasan Rohani najavio je pre dve nedelje da se povlači iz delova nuklearnog sporazuma i da će donekle ponovo započeti sa obogaćivanjem uranijuma, ukoliko ne bude ekonomskih benefita na početku jula.

Najk Čing, izveštač Glasa Amerike iz Stejt dipartmenta i Karla Beb iz Pentagona učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG