Linkovi

Tramp o mogućem ratu sa Iranom: "Nadam se da ne"


Arhiva - Predsednik Donald Tramp sluša pitanja novinara na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 14. maja 2019.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp sluša pitanja novinara na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 14. maja 2019.

Predsednik Donald Tramp rekao je da se nada da SAD neće ići u rat sa Iranom, usred rastućih tenzija na Bliskom istoku, dok je i iranski diplomata umanjio mogućnosti takvog ishoda.

"Nadam se da ne", rekao je Tramp upitan o postojanju mogućnosti konflikta sa Teheranom na početku razgovora sa predsednikom Švajcarske Ulijem Maurerom. SAD i Iran nemaju diplomatske veze, ali Švajcarska zasupa interese SAD u toj bliskoistočnoj zemlji.

Pres sekretarka Bele kuće, Sara Sanders, odgovorila je novinarima rano u četvrtak da Tramp želi "promenu ponašanja" Irana i da će se usprotiviti bilo kakvoj agresivnoj akciji Islamske Republike.

Video: Zategnutost sa Iranom priziva aveti iračkog rata (engleski jezik)

US Standoff With Iran Conjures Specter of Iraq War
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama, Madžit Takt-e-Ravanči, umanjio je tu mogućnost, rekavši na Nacionalnom javnom radiju u četvrtak da njegova zemlja nije zainteresovana za eskaliranje regionalnih tenzija. "Ukoliko nešto pođe po zlu, svi gube", rekao je on. Ali, Ravanči je dodao da je "naše pravo da budemo pripravni" i "naše je pravo da se branimo".

Taj diplomata optužio je SAD i zemlje u regionu da stvaraju "lažne navode" o Iranu.

U izveštaju Njujork tajmsa, u kom se citiraju zvaničnici SAD, kaže se da je Bela kuća eskalirala upozorenja nakon pregleda fotografija raketa na malim plovilima u Persijskom zalivu, koje su instalirale iranske paravojne jedinice.

U izveštaju se kaže da fotografije potpiruju strahovanja da bi iranske snage mogle da ispale rakete na američke brodove.

Na ovoj fotografiji koju je objavila Mornarica SAD, vidi se udarna grupa nosača aviona Abraham Linoln kako prolazi kroz Suecki kanal, 9. maja 2019.
Na ovoj fotografiji koju je objavila Mornarica SAD, vidi se udarna grupa nosača aviona Abraham Linoln kako prolazi kroz Suecki kanal, 9. maja 2019.

Tramp je rekao u sredu da ne postoje nesuglasice po pitanju njegove bliskoistočne politike i da je "siguran da će Iran želeti uskoro da razgovara".

Te napomene došle s kao odgovor na izveštaje u Tajmsu i Vašington postu o sukobljenim opcijama između onih u njegovoj administraciji koji smatraju da se Iran priprema da napadne snage SAD i drugih zvaničnika, uključujući i neke evropske saveznike, koji tvrde da su potezi Irana odbrambene mere predostrožnosti uvedene kao odgovor na akcije SAD protiv Irana.

XS
SM
MD
LG