Linkovi

SAD planiraju da zatvore svoja poslednja dva konzulata u Rusiji


Arhiva, ilustracija - Osoblje postavlja rusku i zastavu SAD pre konferencije za štampu šefova diplomatije dve zemlje, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, 26. avgusta 2016. (Foto: Rojters)
Arhiva, ilustracija - Osoblje postavlja rusku i zastavu SAD pre konferencije za štampu šefova diplomatije dve zemlje, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, 26. avgusta 2016. (Foto: Rojters)

Trampova administracija obavestila je Kongres da namerava da zatvori dva poslednja preostala američka konzulata u Rusiji.

Stejt department je prošle nedelje saopštio zakonodavcima da će trajno zatvoriti konzulat u dalekom istočnom ruskom gradu Vladivostoku i privremeno obustaviti rad u konzulatu u Jekaterinburgu, istočno od planina Ural.

Obaveštenje je poslato Kongresu 10. decembra, ali mu se tada nije pridavalo mnogo pažnje. Tajmingu je prethodnilo objavljivanje vesti pre tri dana o glavnom osumnjičenom za ruski upad u računarski sistem američe vlade i privatne računarske sisteme koji je izazvao ozbiljan strah na polju sajber bezbednosti.

U obaveštenje Stejt dipartmenta Kongresu, čiju kopiju je pribavio Asošiejted pres, kaže da je do zatvaranja dolazi zbog ograničenja koje su ruske vlasti postavile 2017. godine o broju američkih diplomata kojima je dozvoljeno da rade u zemlji.

Potezi su "odgovor na tekuće kadrovske izazove američke misije u Rusiji nakon ruskog nametanja (ograničenja) američkoj misiji 2017. i posledičnog ćorsokaka sa Rusijom zbog diplomatskih viza", navodi se u saopštenju.

Nakon zatvaranja, jedini diplomatski objekat koji će SAD imati u Rusiji biće ambasada u Moskvi.

Rusija je naredila zatvaranje američkog konzulata u Sankt Peterburgu 2018. godine nakon što su SAD naredile da se ruski konzulat u Sijetlu zatvori u sklopu akcija "milo za drago" zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji.

Konzulat u Vladivostoku bio je privremeno zatvoren u martu zbog pandemije koronavirusa, a tamošnji službenici već su započeli uklanjanje osetljive opreme, dokumenata i drugih predmeta.

Konzulati u Vladivostoku i Jekaterinburgu zapošljavaju ukupno 10 američkih diplomata i 33 lokalnih pripadnika osoblja.

Tačno vreme zatvaranja tek treba da se utvrdi. Američko osoblje trebalo bi da bude premešteno u ambasadu u Moskvi, dok će lokalno stanovništvo biti otpušteno, navodi se u obaveštenju.

Stejt dipartment je procenio da bi trajno zatvaranje konzulata Vladivostoka uštedelo 3,2 miliona dolara godišnje.

Zatvaranje će ostaviti SAD bez diplomatskog predstavništva u velikom delu Rusije - svuda istočno od Moskve - i predstavljaće veliku neprijatnost za američke putnike na dalekom istoku Rusije, kao i za Ruse u regionu koji traže vize za dolazak u Sjedinjene Države, pošto će se sve konzularne usluge obavljati iz ambasade u Moskvi.

XS
SM
MD
LG