Linkovi

SAD zabrinute zbog hakerskih napada u svetu za koje se sumnja da je odgovorna Rusija


Hakeri za koje se veruje da rade za Rusiju nadgledali su interni promet elektronskom poštom u američkim ministarstvima finansija i trgovine. (Foto: Reuters/Raphael Satter)
Hakeri za koje se veruje da rade za Rusiju nadgledali su interni promet elektronskom poštom u američkim ministarstvima finansija i trgovine. (Foto: Reuters/Raphael Satter)

Američke vlasti izrazile su zabrinutost zbog upada u računarske sisteme širom sveta iza kojih se sumnja da stoji Rusija.

Jedinica za sajber bezbednost Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) saopštila je da hakovanje računara predstavlja ozbiljan rizik za federalnu vladu, kao i druge nivoe vlasti, infrastrukturu i privatni sektor, javila je agencija Asošijeted pres.

Precizirano je i da će neće biti lako ukloniti softver koji je umetnut tokom upada u računarske sisteme.

Uklanjanje pretnje iz kompromitovanog okruženja biće složen postupak pun izazova”, navedeno je u saopštenju.

Reč je o, za sada, najdetaljnijem komentaru Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturu otkako su se prethodnog vikenda pojavile informacije da su agencije Vlade Sjedinjenih Država, uključujući sekretarijate za finansije i trgovinu, bile na meti hakera, izvestio je Asošijeted pres.

Američke vlasti potvrdile napad

Američka vlada potvrdila je u sredu da je nedavna hakerska kampanja uticala na njene mreže i rekla da je napad "značajan i u toku".

Hakeri za koje se veruje da rade za Rusiju nadgledali su interni promet elektronskom poštom u američkim ministarstvima finansija i trgovine, izvestio je Rojters ranije ove nedelje, pozivajući se na ljude koji su rekli da se plaše da bi do sada otkriveni hakovi mogli biti vrh ledenog brega.

"Ovo je situacija u razvoju i iako nastavljamo da radimo na razumevanju pune razmere ove kampanje, znamo da je ovaj kompromis uticao na mreže unutar savezne vlade", kaže se u zajedničkoj izjavi FBI-a, Agencije za sajber-bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA) i Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI).

Tehnološka kompanija SolarVinds Corp, koja je bila ključna stepenica koju su hakeri koristili, saopštila je da je do 18.000 njenih kupaca preuzelo kompromitovano ažuriranje softvera koje je omogućilo hakerima da neprimećeno špijuniraju preduzeća i agencije tokom skoro devet meseci.

"Tokom proteklih nekoliko dana, FBI, CISA i ODNI postali su svesni značajne i trajne kampanje iz oblasti sajber bezbednosti", navodi se u zajedničkoj izjavi. "FBI istražuje i prikuplja obaveštajne podatke kako bi pripisao, sledio i omeo odgovorne aktere pretnje", navodi se u izjavi.

FBI, CISA i ODNI formirali su Sajber jedinstvenu koordinacionu grupu za usklđivanje odgovora američke vlade, saopšteni je.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan prekinuo je putovanje po Evropi u utorak i vratio se u Vašington kako bi se pozabavio napadom.

XS
SM
MD
LG