Linkovi

SAD proteruju ruske obaveštajce kao odgovor na trovanje špijuna


Ruska zastava na Generalnom konzulatu Ruske Federacije na Menhetnu u Njujorku, 26. marta 2018.

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je u ponedeljak proterivanje 60 Rusa iz Sjedinjenih Država i zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, kao odogvor na napad nervnim agensom ranije ovog meseca u Velikoj Britaniji, saopštili su visoki zvaničnici SAD.

To je najžešća akcija koju je Tramp preuzeo protiv Rusije i na tragu je onog što je jedan od zvaničnika nazvao "bezobzirnim pokušajem" ruske vlade da 4. marta napadne bivšeg ruskog špijuna Seergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju vojnim nervnim agensom.

Njih dvoje pronađeni su bez svesti na klupi u gradu Solsberiju na jugu Engleske. I dalje su u kritičnom stanju u bolnici.

"Ruskoj vladi poručujemo: Kada napadnete naše prijatelje, suočićete se sa ozbiljnim posledicama", rekao je novinarima viši zvaničnik administracije SAD, pod uslovom anonimnosti.

Moskva je negirala odgovornost za napad i povukla je poteze u znak odmazde zbog britanskog proterivanja 23 Rusa, naredivši istom broju Britanaca da napuste Rusiju.

Kremlj je na saopštenje iz SAD rekao da će odgovoriti na isti način.

Napad je prvi poznat slučaj ofanzivne upotrebe nervnog gasa u Evropi od Drugog svetskog rata i zemlje članice Evropske unije složile su se u petak da preduzmu odgovarajuće mere protiv Rusije. Nemačka, Francuska, Holandija, Danska, Poljska, Latvija, Litvanija i Estonija objavile su u ponedeljak da proteruju Ruse.

Konzulat u Sijetlu, na zapadnoj obali, Vašington je izabrao za zatvaranje zbog blizine američke podmorničke baze i proizvođača aviona, kompanije Boibng, kažu zvaničnici.

Trampovo naređenje obuhvata 12 Rusa koje su američki zvaničnici opisali kao ruske obaveštajne oficire iz ruske misije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku i odraz je zabrinutosti SAD da su ruske obaveštajne aktivnosti sve agresivnije.

Američki zvaničnici rekli su da su ruske diplomate zloupotrebljavale svoje diplomatske privilegije u SAD i širom sveta.

"Oni se kriju iza glazure diplomatskog imuninteta, dok aktivno sudeluju u obaveštajnim operacijama koje podrivaju zemlju u kojoj su ugošćeni, u demokratijama koje pokušavaju da minimalizuju", rekao je zvaničnik.

"Sa današnjom akcijom, odstranjujemo veliki broj neprihvatljivo brojnih ruskih obaveštajnih oficira koji se nalaze u Sjedinjenim Državama", rekao je zvaničnik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG