Linkovi

Snouden traži rusko državljanstvo


Edvard Snouden je napomenuo da se on i njegova supruga ne odriču američkog državljanstva
Edvard Snouden je napomenuo da se on i njegova supruga ne odriču američkog državljanstva

Bivši agent američke Nacionalne obaveštajne agencije i uzbunjivač Edvard Snouden objavio je na Tviteru da će on i njegova supruga aplicirati za rusko državljanstvo.

Takođe je objavio da sa suprugom Lindzi Mils očekuje dečaka.

"Posle godina razdvojenosti od naših roditelja, moja supruga i ja ne želimo da budemo odvojeni od našeg sina. I zato, u ovo doba pandemije i zatvorenih gradnica, apliciramo za dvojno, američko-rusko državljanstvo", napisao je Snouden.

Snouden je naglasio da ipak ne žele da se odreknu američkog državljanstva

"Lindzi i ja ostajemo Amerikanci i sina ćemo vaspitavati u skladu sa američkim vrednostima koje volimo, uključujući i slobodu govora. Radujem se danu kada ću moći da se vratim u SAD i da cela porodica bude na okupu".

Rusija je Snoudenu nedavno odobrila boravišnu dozvolu, a nedavno su i izmenjeni zakoni, pa se sada dozvoljava dvojno državljanstvo.

Snouden živi u egzilu u Rusiji od 2013. pošto je objavio informacije o programima nadzora američkih službi. SAD ga traže zbog špijunaže, pošto je tajne informacije dostavio listovima Vašington post i Gardijan.

Javno mnjenje je podeljeno oko pitanja njegovog pomilovanja.

Predsednik Donald Tramp je ranije izjavio da će razmotriti tu mogućnost, ali ništa konkretno nije urađeno. Međutim, sekretar za pravosuđe Vilijem Bar je rekao da bi žestoko usprotivio pomilovanju Snoudena.

I bivši predsednik Barak Obama je odbio da to uradi.

XS
SM
MD
LG