Linkovi

Novi detalji o mogućem hakovanju računara američkih državnih agencija, Rusija negira umešanost


Agencija za sajber-bezbednost i infrastrukturu saopštila je da blisko sarađuje sa partnerskim agencijama u vezi sa nedavno otkrivenim aktivnostima u vezi sa mrežama američke Vlade. (Foto: VOA - Georgian)
Agencija za sajber-bezbednost i infrastrukturu saopštila je da blisko sarađuje sa partnerskim agencijama u vezi sa nedavno otkrivenim aktivnostima u vezi sa mrežama američke Vlade. (Foto: VOA - Georgian)

Tim iskusnih hakera, za koje se veruje da rade za rusku vladu, uspeo je da pristupi internoj komunikaciji američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS), objavila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Agencija Rojters izvestila je da je taj slučaj povezan sa sajber upadom u internu komunikaciju američkih sekretarijata za finansije i trgovinu - o čemu su se informacije u javnosti pojavile u nedelju.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost nadležan je za graničnu i sajber bezbednost - ali i bezbednu distribuciju vakcine protiv Kovida 19.

Džon Ulio, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštio je u nedelju povodom navoda o hakerskim upadima čime je kompromitovana elektronska pošta zaposlenih u nekoliko američkih vladinih agencija, da je Vlada Sjedinjenih Država upoznata sa izveštajima o tome.

"Preduzima sve neophodne korake kako bi identifikovala i ispravila sve moguće probleme povezane sa situacijom“, saopštio je Ulio.

Prethodno je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane upućene izvore, javila da su kompjuterski hakeri za koje se veruje da rade za Rusiju imali pristup internoj komunikaciji elektronske pošte američkog Sekretarijata za finansije i agencije nadležne za regulisanje upotrebe interneta i telekomunikacija.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, odbacio je navode o umešanosti Rusije.

"Ako su napadi trajali nekoliko meseci i Amerikanci nisu ništa uspeli da preduzmu povodom toga - ne vredi za to odmah kriviti Rusiju. Nemamo ništa sa tim", rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Stepen ozbiljnosti sajber napada uzrokovao je održavanje Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, rekao je jedan od neimenovanih izvora agenciji Rojters.

Takođe, Rojters javlja da u američkoj obaveštajnoj zajednici postoji zabrinutost da su kompjuterski hakeri pokušali sličan upad u baze podataka drugih agencija američke Vlade, navela su četiri neimenovana izvora – bez preciziranja o kojim bi se agencijama moglo raditi.

Američki Sekretarijat za trgovinu potvrdio je da se dogodio upad u jednoj od njihovih agencija.

Zatražili smo pokretanje istrage Agencije za sajber-bezbednost i infrastrukturu, kao i Federalnog istražnog biroa (FBI) i u ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružimo više informacija”, ukazano je u saopštenju tog sekretarijata.

Istovremeno, Agencija za sajber-bezbednost i infrastrukturu saopštila je da blisko sarađuje sa partnerskim agencijama u vezi sa nedavno otkrivenim aktivnostima u vezi sa mrežama američke Vlade.

Pružamo tehničku pomoć svima koji su obuhvaćeni – u pokušaju da otkriju i ublaže moguće posledice”, navedeno je u saopštenju agencije.

Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za nacionalnu bezbednost još nisu odgovorili na upit za komentar.

Hakeri su upali u Majkrosoft ofis 365 (Microsoft’s Office 365) softver koji koristi Nacionalna administracija za telekomunikacije i informacije. Mejlovi zaposlenih bili su im dostupni mesecima, rekli su Rojtersu anonimni izvori.

Troje, od četvoro izvora bliskih istrazi, ukazuju da se veruje da Rusija stoji iza sajber napada.

Dva izvora ukazala su da su upadi povezani sa širom kampanjom u kojoj je na udaru bio “Fajeraj” američka kompanija čija je specijalnost sajber bezbednost koja sarađuje sa američkom vladom i poslovnom zajednicom.

Podsetimo, američki Sekretarijat za pravosuđe u oktobru je otpečatio optužnicu protiv šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih oficira koje tereti da su hakovanjem računara pokušali da ometaju izbore u Francuskoj, održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kao i američke bolnice i kompanije.

U optužnici, ukazuje Sekretarijat za pravosuđe, opisan je širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja, izvestila je tada agencija Asošijeted pres.

Nijedna država nije tako zlonamerno i neodgovorno zloupotrebila svoje sajber sposobnosti kao Rusija. Bezobzirno uzrokujući neviđenu kolateralnu štetu da bi ostvarila male taktičke prednosti“, rekao je Džon Demers, pomoćnik državnog tužioca, i najviši bezbednosni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe.

Optužnica bivše oficire Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU), odnosno ruske tajne policije, tereti za napade na ukrajinsku električnu mrežu, pokušaj hakovanja koji bi rezultirao curenjem podataka usmeren na političku partiju francuskog predsednika Emanuela Makrona uoči izbora 2017, kao i da spreči istragu trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Londonu marta 2018.

XS
SM
MD
LG