Linkovi

Tusk: O budućnosti Srbije odlučuje Beograd, ne Moskva, Vašington ili Brisel


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastao se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom, i tom prilikom oni su prisustvovali potpisivanju finansijskog ugovora izmedju EIB i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Nakon Tirane i Podgorice, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk doputovao je u Beograd, gde je posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da Unija hoće da ostane najpouzdaniji partner Srbiji i Zapadnom Balkanu, kao i da će na samitu u Sofiji biti potvrđena spremnost da se nastavi rad na evropskoj perspektivi. Kako je rekao Tusk, Evropska unija nikome ništa ne nameće i vreme je da se radi na budućnosti u kojoj će Srbija naći mesto kao sastavni deo ujedinjene Evrope.

"O budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington,ni Brisel, odlučivaće Beograd ", rekao je Tusk.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kosovo najvažnije pitanje za Srbiju, koje će, kako je rekao, ako ne bude adekvatno rešeno, predstavljati prepreku na evropskom putu. On je istakao da je Tusku pokazao da je Srbija sve uradila iz Briselskog sporazuma i da smatra da je važno da se dođe do kompromisa. Nisam optimista, ali nemamo pravo da odustajemo, rekao je Vučić i dodao da pitanje Kosova Srbija mora prvo da reši sa sobom, zatim sa Albancima, pa sa EU.

"Možemo da prihvatimo svako kompromis, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije. Ali ako mi budemo, kako se to u našem narodu kaže "slepi kod očiju", pa ne razumemo šta se dešava oko nas, pa ne razumemo šta se dešava u regionu, već nama pripada sve zato što smo mi tako odlučili, i ne čujemo i ne vidimo nikog oko sebe, ondaq ćemo samo da gubimo i sebe da dovodimo u sve težu situaciju. I plašim se da će malo ljudi u zemlji da nam ostane, a takođe se plašim da nam deca neće imati nikakvu budućnost", rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta.

On je rekao da je sa Tuskom je razgovarao i o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, kao i o autoputu Niš - Priština, koji je, po rečima Vučića, važan za ceo region i povezavanje Albanaca i Srba u budućnosti i razvoj biznisa.

XS
SM
MD
LG