Linkovi

Srbi na Kosovu odložili formiranje ZSO


Sastanak predstavnika Srba sa upravljačkim timom za izradu statuta ZSO

Politički predstavnici Srba na Kosova odustali su za sada od jednostranog formiranja Zajednice srpskih opština i sačekaće da u roku koji je odredila Evropska unija, bude izrađen statut Zajednice srpskih opština. Istovremeno Vlada Kosova usvojila je platformu za finalizaciju dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Predstavnici Srpske liste najavili su pre nekoliko nedelja da će 20. aprila sami formirati Zajednicu srpskih opština, ako do tada to ne uradi Priština. U međuvremenu je Vlada Kosova aktivirala upravljački tim za izradu statuta Zajednice srpskih opština, a Evropska unija je 4. aprila odredila rok Prištini da izradi statut u roku od četiri meseca.

Predstavnici Srpske liste danas su na sastanku sa članovima Upravljačkog tima za izradu statuta odlučili da ipak sačekaju da u tom roku bude izrađen statut.

“Ako smo čekali pet godina, čekaćemo još tri i po meseca jer ne želimo da dozvolimo da nas uvuku u neke političke igre gde će na kraju Beograd ili srpski narod na Kosovu i Metohiji da budu optuženi da vrše neku vrstu opstrukcije oko formiranja Zajednice srpskih opština”, rekao je Petar Petković pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

“Mnogi su očekivali da mi danas krenemo onako kako Srbi često rade, prvo srcem pa mozgom. Malo smo obrnuli, valjda smo malo i naučili pa ćemo polako da krenemo prvo mozgom da nas niko sutra ne bi optužio kako ulazimo u jednostrane poteze, krećemo u nekakvu avanturu i ugrožavamo mir i bezbednost svih koji žive na ovim prostorima”, rekao je poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Igor Simić.

I premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas nakon sednice Vlade Kosova da više ne stoji ultimatum Srba sa Kosova da će sami formirati ZSO, jer se "situacija promenila".

“Faktičko stanje se promenilo kao što znamo, Kosovo je u procesu izrade statuta u skladu sa Briselskim sporazumom, ali Briselskim sporazumo. Dakle nije nešto što je samo Kosovo odlučilo na jednostran način. Briselski sporazum je predvideo da na kraju Ustavni Sud da ocenu da li je statut u saglasnosti sa Ustavom Kosova i njegovim zakonima, dakle ovaj proces je već počeo i taj ultimatum više ne važi”, rekao je Haradinaj.

Vlada Kosova usvojila je danas platformu za finalizaciju dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i istu prosledila Skupštini na razmatranje i usvajanje u obliku rezolucije. Kako navode prištinski mediji platforma sadrži tri glavna cilja - recipročno priznanje Kosova i Srbije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i unapređenje evroatlantskih odnosa. Platforma ovlašćuje predsednika Kosova Hašima Tačija da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o postizanju međunarodno obavezujućeg pravnog sporazuma Kosova i Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG