Linkovi

Vučić: Neće mi oprostiti bolju budućnost i mir


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, u Beogradu, 19. aprila 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, u Beogradu, 19. aprila 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada rešenju pitanja Kosova, ali i da zna, kakvo god ono da bude, da je to njegov "kraj u politici". Pozicija Srbije kada je reč o Kosovu veoma je loša, ocenio je Vučić, a naredni period od pola godine do godinu, u kojem bi trebalo da se potpiše pravno obavezujući sporazum, nije dovoljan da se ona poporavi.

Upitan kako će se rešiti taj prblem, Vučić je rekao "veoma teško", jer je Srbija u vezi sa tim pitanjem u užasno teškoj situaciji.

"Kad od sveta dobijemo ponudu koja će biti za nijansu bolja nego do sada, to će biti uspeh. A mi ćemo i dalje da budemo nezadovoljni. Bićemo svi nezadovoljni, ali treba da budemo realni koliko smo doprineli svojim porazima. I moramo da razumemo da nećemo biti srećni ni sa jednim rešenjem", kazao je Vučić u intervjuu beogradskom dnevniku "Kurir".

Rekao je da nije spreman da da Kosovo ni za šta, kao i da je spreman da vidi šta bi i koliko bi to bilo "evo vam nezavisno Kosovo za nešto".

Upitan da li će pravno obavezujući sporazum biti potpisan za šest meseci do godinu dana, predsednik je rekao da se nada da će biti tako i da misli da je politika hvatanja u koštac jedina politika.

"Pozicija nam je vrlo loša. Rezultat na semaforu je loš. Ali smo na terenu, vratili smo se nekako", rekao je on i dodao da nije dovoljno tih šest meseci ili godinu dana da se popravi pozicija.

"Ma nije. Nije. I neće biti znatno popravljena. Ali ono malo što imamo, ono malo parče kao u američkom fudbalu, to malo parče terena koje držimo da zadržimo za sebe. Da prosto imamo nešto čime bismo garantovali bezbednost i sigurnost Srbima na KiM, da brinemo o državno-pravnim interesima Srbije, što mnogi zaboravljaju da kažu, jer se uvek dodvoravaju strancima", rekao je Vučić.

"Kakvo god rešenje da bude, to je moj kraj u politici"

O onome šta je za njega prihvatljivo ,Vučić je rekao da ne želi da govori javno, jer onda ne bi pregovarao ni sa kim.

"Kada je reč o rešenju za Kosovo, nadam se rešenju. Znam, kakvo god rešenje da bude, to je moj kraj u politici", rekao je Vučić, koji je posle toga upitan da objasni šta to misli kada kaže kraj.

"Srbi su takvi. Srbi mi nikada neće oprostiti svoju bolju budućnost i mir".

XS
SM
MD
LG