Linkovi

"EU najbolje obećanje bolje budućnosti za region Zapadnog Balkana"


ARHIVA - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, decembar 2017.
ARHIVA - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, decembar 2017.

Obraćajući se evropskim parlamentarcima, predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk je najavio skori samit o Zapadnom Balkanu, uvjeren da će to biti prilika da se na konkretan način osnaži poruka kako je Unija najbolje obećanje bolje budućnosti za gradjane cijelog regiona. Sami parlamentarci se nadaju da će se do samita riješiti problem prisustva svih lidera evropskih država u Sofiji zbog činjenice da pet članica EU nisu priznale Kosovo.

Petnaest godina nakon solunskog obećanja regionu Zapadnog Balkana o evropskim perspektivama, a na inicijativu bugarskog predsjedavanja EU, 17. maja Sofija će biti domaćin samita posvećenog isključivo Zapadnom Balkanu, najavio je danas prvi čovjek Evropskog savjeta uz jasnu poruku regionu.

"Poruka našim prijateljima je jasna. EU jeste i nastaviće da bude najpouzdaniji partner cijelom zapadno balkanskom regionu. Kao najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i najbolje obećanje bolje budućnosti za gradjane, samit bi trebalo da reafirmiše evropske perspektive regiona i još važnije, trebalo bi da na konkretan način osnaži veze unutar regiona i regiona sa EU", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Španija, medjutim, uz Rumuniju i Kipar, ne želi na samit da šalje najvišu delegaciju zbog činjenice da će se za istim stolom naći i predstavnici Kosova, čiju nezavisnost ove tri zemlje, uz Grčku i Slovačku nisu priznale.

Organizatori samita, uz evropske zvaničnike, nastoje sada ipak naći rješenje koje bi na samitu okupilo sve članice Unije i i sve zapadno balkanske adrese, a u Evropskom parlamentu se nadaju da bi se ovo pitanje, po mišljenju parlamentarca iz Hrvatske, Joze Radoša, potaknuto prije svega unutrašnjo političkim razlozima Madrida, ipak moglo riješiti prije početka samita.

"Pojavili su se problemi formalne prirode oko statusa Kosova zbog toga što pet zemalja članica EU ne priznaje Kosovo. Ta pitanja dugoročno nisu neki veliki problem, ali ih je teško riješiti u pojedinačnom slučaju, kao što je ovdje, jer se u nekom tekstu mora tačno naznačiti o čemu se radi. Španija je posebno u osjetljivoj fazi zbog svojih unutrašnjih problema sa Katalonijom, tako da se taj problem može pojaviti i otežati taj pozitivan hod i stav EU prema Zapadnom Balkanu koji smo očekivali. Nadati se da će EU ipak naći načina da prebrodi te teškoće koje imaju više unutrašnjo-političku dimenziju nego što su vezane na odnos tih zemalja prema Zapadnom Balkanu i pitanju proširenja, tako da to zaista može otežati i na neki način oslabiti učinke te konferencije koja se treba održati u Sofiji. Ali treba se nadati da će se te tehničke i za proces proširenja manje važne stvari riješiti i da će dokument koji će se proizvesti na toj konferenciji u Sofiji biti nastavak jednog pozitivnog trenda i ohrabrenja sa nekim praktičnim elementima koji će se u njemu
nalaziti za zemlje Zapadnog Balkana, za njihovu perspektivu i konačno, za proširenje EU na Zapadni Balkan"
, zaključio je Radoša.

XS
SM
MD
LG