Linkovi

Lensing: Činjenicama protiv dezinformacija


Direktor BBG-ija Džon Lensing
Direktor BBG-ija Džon Lensing

SAD odgovaraju na rusku propagandu naporima da u u okviru novih medija na "izvrtanja iz Kremlja" odgovore objektivnim vestima, rekao je tokom svedočenja na pretresu u Senatu Džon Lensing, predsednik Borda guvernera za radioifuziju (BBG), institucije koja upravlja Glasom Amerike i drugim medijskim entitetima pod okriljem federalne vlade.

Lensing je rekao da vidi "globalnu ekspanziju propagande i laži”, a da se vladina agencija, na čijem je sada čelu, aktivno suprotstavlja tim informacijama, koristeći činjenice.

Lensing je detaljno predstavio napore da se stane na put ruskim dezinformacijama tako što će se dopreti do onih koji vesti slušaju na ruskom jeziku, u svim delovima sveta.

Lensing je posebno naveo mrežu vesti na ruskom jeziku pod nazivom "Current Time” ( https://www.currenttime.tv/ ), koja, prema promo spotu koji je Lensing prikazao, “pomaže gledaocima da razlikuju činjenice i fikciju”. “Ruska strategija je da uništi samu ideju objektivnih, proverljivih činjenica”, rekao je Lensing.

“BBG se adaptira kako bi direktno odgovorio na ovaj izazov, nudeći publici alternative ruskom dezinformisanju, u obliku objektivnih, nezavisnih i profesionalnih vesti i informacija”.

Kako je rekao, dokumentarne filmove “Current Time”-a samo u periodu od januara do jula ove godine videlo je više od 300 miliona ljudi , od čega je polovina iz Rusije. BBG je takođe pokrenuo novi projekat pod nazivom “Poligraf" ( https://www.polygraph.info/ ), za koji je Lensing rekao da služi kao servis za proveru tačnosti informacija, kako bi mogle da se označe “izvrtanja Kremlja”.

"Na tom projektu radi grupa novinara koja analizira priče i izveštaje koje distribuiraju vladini zvaničnici, državni mediji i drugi pojedinci visokog profila”, navodi se na interent stranici projekta. "Jedna stvar kojom se BBG ne bavi jeste propaganda", naglasio je Lensing. "Naš sadržaj je zaštićen zakonodavnim zaštitnim zidom, koji sprečava američku vladu da se meša u našu uređivačku politiku", zaključio je Džon Lensing.

XS
SM
MD
LG