Linkovi

Rusija koči Balkan na putu ka EU i NATO


Srpski premijer Aleksandar Vučić rukuje se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom posete Moskvi
Srpski premijer Aleksandar Vučić rukuje se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom posete Moskvi

Analitičari smatraju da Moskva, čak iako ne može da integriše balkanske zemlje u organizacije koje sama kontroliše, kao što je Evroazijska ekonomska unija, želi da one ostanu neutralne i da spreči širenje NATO-a i Evropske unije...

Analitičari smatraju da su ruska propaganda, nevladine i kulturne organizacije napravile značajan iskorak na Balkanu – u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Većina balkanskih zemalja ima aspiracije da se priključi NATO-u i Evropskoj uniji, ali ruski uticaj u regionu je - zahvaljujući investicijama u oblastima rudarstva, turizma, proizvodnje i medija - sve veći.

U jednoj od novijih pesama, upućuje se poziv predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dođe u Makedoniju i spasi zemlju od Evropske unije, NATO-a i SAD. Pesma je postala veliki hit tokom kampanje za parlamentarne izbore u Makedoniji i može da se čuje na lokalnim radio stanicama, ali i društvenim mrežama.

Rusija i Zapad imaju potpuno drugačiju agendu kada je reč o Balkanu, kaže za Glas Amerike Januš Bugajski, analitičar vašingtonskog Centra za evropsku politiku i analizu.

“Dok bi evropski i NATO lideri želeli da vide svaku zemlju, kada konačno ispuni uslove, u svom članstvu, unutar EU i NATO-a, Rusija ima potpuno suprotan cilj. Ona želi da te zemlje ostanu izvan NATO-a, izvan Evropske unije”.

Bugajski ističe da čak iako Rusija ne može da integriše balkanske zemlje u organizacije koje sama kontroliše, kao što je Evroazijska ekonomska unija, Moskva želi da one ostanu neutralne i da spreči širenje NATO-a i Evropske unije.

Bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta Pol Gobl se slaže. U razgovoru putem Skajpa, Gobl kaže da Moskva čini sve što je u njenoj moći da pokuša da promeni mišljenja na Balkanu.

“Međutim, mislim da su ti napori Moskve, da promeni fundamentalni smer koji su stanovnici Balkana do sada birali, uglavnom bili neuspešni. Nisam toliko zabrinut, mada neki drugi jesu”.

Gobl kaže da aktuelna evropska migrantska kriza odlaže integraciju Balkana, dodajući da Evropa trenutno ima toliko svojih problema, da će biti sve teže za nove članove da okončaju proces pridruživanja.

“Postoje neka mišljenja da je jedan od razloga zbog kojih je priliv izbeglica u Evropu poprimio razmere koje jeste, upravo zato što je Moskva učinila sve da promoviše taj priliv, baš zato da bi oslabila Evropsku uniju i tako bila u boljem položaju da ima uticaj na Balkanu i na drugim mestima u istočnoj Evropi”.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ruski uticaj jača na Balkanu, a u jednoj anketi u Srbiji, koju je sproveo Ipsos, čak 72 odsto građana pozitivno je ocenilo Rusiju i njene institucije.

XS
SM
MD
LG