Linkovi

Gudkin: Putin se održava na talasu nacionalističke euforije


Analitičari ocenjuju da je popularnost ruskog predsednika ukorenjena u nacionalizmu, ocenjujući da će početi da opada zbog ekonomskih problema.

Ruska ekonomija bila je u problemima i pre nego što je pogođena sankcijama Zapada zbog aneksije Krima od Ukrajine. Uprkos opadajućem trendu, popularnost predsednika Vladimira Putina dostigla je vrhunac na talasu nacionalističkog zanosa. Ali analitičari kažu da će ti visoki brojevi početi da opadaju.

Vrednost ruske valute, rublje, je na istorijski niskom nivou, dok sankcije Zapada i sve niže cene nafte utiču na ekonomiju. Ali popularnost predsednika Vladimira Putina je preko 80 odsto od kako je Rusija anektirala Krim od Ukrajine.

Porast popularnosti je stigao u pravo vreme, kaže Lev Gudkov, direktor Levada Centra, nezavisne organizacije za ispitivanje javnog mnjenja.

"Putinova popularnost opadala je od avgusta, septembra 2008. kada je bila na vrhuncu tokom rusko-gruzijskog rata i opadala je sve do januara ove godine, kada je njegova popularnost bila na najnižem nivou", kaže Gudkov.

On dodaje da se Putin održava na talasu nacionalističke euforije, koju naziva "imitacijom masovne podrške".

"Politički suparnici su sprečeni, mediji su pod snažnom cenzurom, Duma, ruski parlament se procenjuje veoma negativno kao telo koje potpuno zavisi od Putina i da vlada ne kao parlament već kao skup lobista koji predstavljaju interese uticajnih grupa. Takođe, manipulacijom masovnog mišljenja stvara se imitacija masovne podrške", ističe Gudkov.

Pristalice Putina kažu da je suprotstavljanjem zapadu on povratio status Rusije na svetskoj pozornici. Analitičar "RusEnerdžija", Mihail Krutikin kaže da su sankcije navele oko trećinu klijenata "RusEnerdži" nafte i gasa da odustanu od sklapanja ugovora u Rusiji. Ali on takođe ističe da je anti-zapadna retorika vezana za cenu nafte, najvažnijeg ruskog izvoznog artikla, na koji se odnosi polovina vladinog budžeta.

"Mislim da što je viša cena nafte, glasnije su pristalice predsednika Putina. Nacionalistička retorika zvuči mnogo glasnije. I što pre cena nafte počne da opada, mislim da će popularnost Putina i takva vrsta retorike takođe opasti", zaključuje Krutikin.

Putinov odgovor na sankcije bio je zabrana uvoza prehrambene robe sa zapada što povećava cene na malo.

Analitičari kažu da se već pojavljuju znaci da patriotska euforija i propaganda Kremlja počinju da slabe, dok ekonomski problemi navode ljude da procene situaciju i perspektive na mnogo realniji način.

XS
SM
MD
LG