Linkovi

Sloboda interneta u 2017: Kontrola, manipulacije i lažne vesti


Internet kafe u Pekingu (arhiva)
Internet kafe u Pekingu (arhiva)

Vlade širom svijeta pooštravaju kontrolu nad upotrebom interneta i društvenih medija, navodi se u najnovijem izvještaju organizacije Fridom haus. Zvaničnici mnogih država su u 2017. godini optuživali disidente za širenje lažnih vijesti da bi ih ućutkali, dok su internetom dominirali propaganda i nekontrolisano prikupljanje ličnih podataka. Ti trendovi velika su prijetnja za demokratiju, ocijenio je za Glas Amerike ekspert Fridom hausa Adrijan Šabaz.

Manipulisanje onlajn sadržajem doprinijelo je ukupnom padu slobode izražavanja na internetu, sedmu godinu za redom, saopštio je Fridom haus u izvještaju za 2017. godinu.

Sloboda interneta najviše se kršila u Kini, treću godinu za redom, dok su u najvećim slobodama uživali stanovnici Islanda i Estonije. Turska je među zemljama u kojima je zabilježen nagli pad internet sloboda, zbog stroge cenzure uvedene posle neuspjelog puča 2016. godine.

"Proteklih nekoliko godina, blokiraju se internet platforme koje su odbile da se povinuju sudskim presudama i uklone određeni sadržaj”, kaže Adrijan Šabaz iz Fridom hausa.

Manipulacija i širenje dezinformacija su prošle godine imali značajnu ulogu u izborima u 18 država. U Sjedinjenim Državama, širenje lažnih vijesti dostiglo je vrhunac uoči predsjedničkih izbora 2016. godine, ali i dalje predstavlja problem.

Sloboda izražavanja na internetu u padu je sedmu godinu za redom
Sloboda izražavanja na internetu u padu je sedmu godinu za redom

"Na žalost, ova godina je stvarno pokazala da internet može da poremeti demokratije, u istoj mjeri u kojoj može da destabilizuje diktature”, ocjenjuje Šabaz.

Fridom haus traži da se podrže nezavisni novinari koji mogu da istraže kako se društveni mediji koriste da ućutkaju legitimno izvještavanje.

"U zemljama kao što su Sjedinjene Države postoje zaista veliki napori da se identifikuju organizatori kampanja za širenje dezinformacija čiji cilj je da se utiče na izbore ili uruši reputacija pojedinih novinara”, ističe Šabaz.

Prema izvještaju Fridom Hausa, ruska vlada je među onima koji najviše šire lažne vijesti, čime pokušava da utiče na dešavanja na međunarodnoj sceni i zadrži vlast na unutrašnjem planu.

XS
SM
MD
LG