Linkovi

Svetski mediji o izborima u Srbiji: Učvršćivanje Vučićeve dominacije


Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, pozdravlja pristalice u sedištu stranke u Beogradu, nakon proglašenja ubedljive pobede na parlamentarnim izborima u Srbiji, 21. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, pozdravlja pristalice u sedištu stranke u Beogradu, nakon proglašenja ubedljive pobede na parlamentarnim izborima u Srbiji, 21. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ubedljivom pobedom svoje Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima učvrstio vladavinu u zemlji, ali se sada suočava s povećanim pritiskom sa Zapada da ostvari napredak u pregovorima sa Kosovom, pišu svetski mediji.

Vladajuća konzervativna Srpska napredna stranka (SNS) predvođena predsednikom Vučićem je, prema projekcijama, ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima, navodi Rojters.

Na izlaznost na izborima je, kako ukazuje agencija, uticao bojkot nekih opozicionih partije, koje kažu da glasanje nije bilo slobodno i fer zbog Vučićeve kontrole nad medijima.

Mrlja bojkota

Glasači su uveliko podržali napore Vučićeve vladajuće koalicije za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, dok održava snažne veze sa Rusijom i Kinom, navodi Rojters i ističe da se buduća vlada suočava sa povećanim pritiskom EU i SAD da Beograd prizna Kosovo, što se smatra ključem za stabilnost regiona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučićeva SNS je sa 63 odsto osvojenih glasova u poziciji da dramatično poveća svoju čvrstu dominaciju u parlamentu, piše agencija Frans pres, navodeći da je mrlju na izbore ostavio bojkot delova opozicije koja predsednika optužuje za sve veći autoritarizam i koja tvrdi da izbori nesu bili fer i slobodni.

Ipak, kako navodi AFP, uprkos kampanji bojkota i bojazni zbog korona virusa, izlaznost je bila manja nego obično, ali ne dramatično.

Vučić osam godina nastoji da konsoliduje kontrolu nad srpskom demokratijom, ocenjuje AFP, dodajući da su izbori usledili posle novog talasa popularnosti Vučića zbog držanja situacije sa korona virusom pod kontrolom.

Međutim, ukazuje agencija, posmatrači kažu da Vučićeva moć leži u njegovoj manipulaciji medijima, sa nekoliko medijskih kuća koje služe kao propagandna mašinerije SNS, dok je Fridom haus nedavno svrstao Srbiju u kategoriju "hibridnih režima".

S druge strane, dodaje AFP, srpski lider može računati na podršku ključnih saveznika na međunarodnoj pozornici.

Pored bliskih veza sa Rusijom i Kinom, ima podršku Zapada koji smatra da on može da reši višedecenijski teritorijalni spor s Kosovom.

Sa završenim izborima, predsednik Srbije će se suočiti sa pritiskom da ostvari napredak u razgovorima sa Prištinom, koji su zamrznuti više od godinu dana, ocenjuje AFP i ukazuje da u narednih nedelju dana Vučić ima razgovor s izaslanikom EU za Srbiju i Kosovo, odlazi u Moskvu i sastaje se sa predstavnicima Kosova u Beloj kući.

Kao u Rusiji i Belorusiji

Srpski predsednik predvodio je svoju partiju do ubedljive pobede na izborima u zemlji koja je u središtu borbe za uticaj među globalnim silama, piše Blumberg.

Osnažen bojkotom opozicionih lidera, dok je na izlaznost uticao i strah od korona virusa, rezultat izbora je dovoljan da Vučićeva SNS može bez ometanja da menja zakone u parlamentu, ukazuje Blumberg i ističe da Vučićeva partija ima snažniju većinu u parlamentu od vladajućih stranka širom Evrope, osim u Rusiji i Belorusiji.

Pobeda će Vučiću omogućiti da pojača svoju političku dominaciju koja je počela kada se transformisao od vatrenog nacionaliste u proevropskog premijera 2014, dok će, kako navodi Blumberg, vlada dobiti novi mandat da rešava teška pitanja - od oporavka privrede posle korona virusa, do popravljanja odnosa sa Kosovom i kretanja nasigurnim putem ka članstvu u EU.

Vučićeva najveća borba vezana je za njegov napor da vodi zemlju u EU, ističe Blumberg, dodajući da je glavna prepreka Kosovo, pošto Brisel zahteva da Srbija popravi odnose sa susedom kao uslov za ulazak, dok je Vučić proveo godine sprečavajući Kosovo da dobije međunarodno priznanje, što podržava većina Srba.

Ali pritisak za dogovor raste, podvlači Blumberg, navodeći da je izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel ubedio Vučića da se sastane s kosovskim kolegom u Beloj kući 27. juna.

Nepostojanje uslova za slobodno i fer glasanje

Srpski predsednik proglasio je ubedljivu pobedu svoje desničarske partije na parlamentarnim izborima održanim u jeku širenja korona virusa i bojkota većine opozicije, ističe Asošijeted pres. Iako na izborima nije biran predsednik, Vučić je dominirao kampanjom preko mejnstrim medija koje kontroliše, ismevajući svoje kritičare, ukazuje AP i ističe da je on odbio navode o zloupotrebi svojih formalno ceremonijalnih ovlašćenja, preuzimajući vodeću ulogu u kampanji.

Navodeći nepostojanje uslova za slobodno i fer glasanje i opasnost po javno zdravlje, nekoliko glavnih opozicionih grupa je bojkotovalo glasanje, mada je učestvovalo više manjih partija.

Mada Vučić kaže da želi članstvo u EU, kritičari upozoravaju da su demokratske slobode erodirale od dolaske njegove partije na vlast 2012, dodaje AP i navodi da je autokratski predsednik pozvao svoje pristalice da glasaju, kako bi dobio snažan mandat za mirovne pregovore sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG