Linkovi

Grenel: Bolton je govorio o razmeni teritorija, to nije Trampova politika


Izaslanik predsednik Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel, tokom posete Beogradu, u oktobru 2019. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Bivši vršilac dužnosti direktora američke Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel ustvrdio je u četvrtak uveče u programu "Ingram Engl" (Ugao Ingram) TV mreže Foks njuz da je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton čuvao "slane priče", kako bi bolje prodavao svoje memoare o Trampovoj administraciji, dok je bio na položaju.

Grenel, donedavno i američki ambasador u Nemačkoj, rekao je takođe da dok je Bolton „vodio Savet za nacionalnu bezbednost - netačne informacije su 'ludo' curile u javnost, dok su informacije o memoarima ostale nepoznate".

"Moram da kažem da bi svako trebalo da bude zabrinut zbog nekoga ko ne želi da svedoči pod zakletvom (u Kongresu), ali je voljan da svedoči na pregovorima o knjizi", rekao je Grenel.

Grenel je takođe izneo da lično ima problem sa Boltonom, kao specijalni predsednički izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine.

"Kada je reč o Kosovu i Srbiji", rekao je Grenel, "dvojica predsednika (Aleksandar Vučić i Hašim Tači, prim. nov) biće zajedno u Beloj kući sledeće subote da bismo razgovarali o istorijskom paketu i sporazumu. Međutim, konstatno moram da se borim protiv glasina o (navodnom) dogovoru o zameni teritorije između njih dvojice".

To nije Trampova politika, već dublje sagledano to je govorio Bolton, dodao je Grenel.

"Tako da ja moram da se borim protiv svih tih glasina, koje su se održale, jer je Bolton vodio svoju politiku, umesto politike predsednika Trampa", zaključio je Grenel, koji je više puta demantovao da je u njegovom prisustvu razgovarano o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, i naglašavao da je prioritet Vašingtona ekonomski razvoj Srbije i Kosova - dok će pitanja iz sfere politike doći na red kada se za to stvore uslovi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG