Linkovi

Najnapredniji NATO tenkovi mogli bi da promene kurs rata u Ukrajini


ARHIVA - Vojnici švajcarske vojske u tenku Leopard 2, učestvuju u vojnoj vežbi nedaleko od Otmarsingena, 28. novemba 2022.
ARHIVA - Vojnici švajcarske vojske u tenku Leopard 2, učestvuju u vojnoj vežbi nedaleko od Otmarsingena, 28. novemba 2022.

Sjedinjene Države i Nemačka navodno razmatraju planove da objave da li će ili ne snabdevati Ukrajinu najsavremenijim glavnim borbenim tenkovima, sistemima naoružanja koji bi mogli dramatično da promene odnos snaga na bojnom polju dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije .

Pošto SAD i Nemačka predaju tenkove Ukrajini, otvoriće se vrata drugim silama u Evropi koje su u NATO, od kojih više desetina koristi napredni nemački tenk "Leopard 2", da takođe prebace teško naoružanje u Ukrajinu.

Glas Amerike je u utorak potvrdio da SAD planiraju da objave da li će Ukrajini isporučiti desetine naprednih tenkova M1 Ejbrams, koji su daleko ređi u Evropi.

Ako Ukrajina bude u stanju apsorbuje značajan broj naprednih tenkova, rekli su stručnjaci za Glas Amerike, to bi moglo da ima veliki uticaj na njene napore da istera ruske snage sa približno 20 odsto ukrajinske teritorije koja je ostala okupirana skoro godinu dana pošto je Rusija započela invaziju u punom obimu.

Poland Vows to Send German-Made Tanks to Ukraine, Ignoring Berlin’s Hesitancy
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Nemačka je bila pod izuzetnim pritiskom drugih evropskih zemalja da dozvoli zemljama koje su kupile njene tenkove Leopard da ih daju Ukrajini, što bi inače bilo zabranjeno zakonima o kontroli izvoza. Ranije ovog meseca, zvaničnici u Berlinu su rekli da će Ukrajini obezbediti Leoparde samo ako SAD obezbede M1 Ejbrams.

Glavni borbeni tenkovi

M1 Ejbrams i Leopard 2 se smatraju "glavnim borbenim tenkovima", što znači da mogu igrati više uloga na modernom bojnom polju. Stručnjaci su za Glas Amerike rekli da su to dva od samo tri modela tenkova koji se rangiraju kao najnapredniji u arsenalu SAD i njihovih saveznika iz NATO, dok je drugi Čelendžer 2 britanske proizvodnje.

Iako bi bilo koji od ova tri sistema Ukrajini dao snažan podsticaj na bojnom polju, snabdevanje i održavanje tenkova Leopard 2 moglo bi da bude najjednostavniji sa logističke tačke gledišta, s obzirom na njihovu široku distribuciju širom kontinenta. M1-Ejbrams, iako je verovatno najnapredniji od ova tri, predstavlja posebne izazove u održavanju, jer ga pokreće mlazni turbinski motor koji zahteva posebno gorivo i način popravke, dok Leopard koristi jednostavniji dizel motor.

Arhiva - Tenk M1 Ejbrams prelazi preko mozda u Heli, Norveška, 21. oktobra tokom vojne vežbe.
Arhiva - Tenk M1 Ejbrams prelazi preko mozda u Heli, Norveška, 21. oktobra tokom vojne vežbe.

Leopard 2 je prvi put ušao u upotrebu 1979. godine, ali je od tada mnogo puta unapređivan. Pravi se u više varijanti, ali generalno, tenk je dugačak oko 10 metara, širok 3,75 metara i težak je preko 60 tona. Njegov glavni top ispaljuje izuzetno snažne granate od 120 milimetara. Takođe nosi dva mitraljeza kalibra 7,62 mm, jedan postavljen koaksijalno sa glavnim oružjem, a drugi koji može da se podiže pod uglom, za gađanje aviona.

M1 Ejbrams je nešto noviji i nosi slične sisteme naoružanja. Takođe je nešto teži od Leoparda 2 i ima napredniji oklop.

Oba tenka pružaju odličnu zaštitu za članove posade. Važno je da imaju skladište za municiju koje je odvojeno od odeljka za posadu, što je bezbednosna karakteristika koja nedostaje mnogim ruskim tenkovima i koja je doprinela tome da ukrajinske snage uspeju da unište ili onesposobe veliki broj ruskih tenkova tokom invazije.

Sposobnost manevrisanja

Potreba Ukrajine za tenkovima postala je očiglednija u poslednjih nekoliko meseci, pošto je rat prešao u značajno drugačiju fazu. Krajem leta i početkom jeseni, Ukrajina je bila u stanju da izvede niz širokih kontranapada, nadjačavši ruske snage i terajući ih nazad na istok.

Uz nekoliko izuzetaka, napredak ruskih snaga dalje u Ukrajini je zaustavljen i one su vraćene na teritorije duž istočne strane Ukrajine. Međutim, u oblastima koje još drže, ruske snage su izgradile jake odbrambene pozicije koje imaju cilj da ograniče sposobnost Ukrajine da manevriše oko njih.

Endrju Metrik, saradnik u Programu odbrane u Centru za novu američku bezbednost, rekao je za Glas Amerike da tenkovi mogu da pomognu u rešavanju tog problema.

"Radi se o vraćanju sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga za operativni manevar", rekao je on. "To stvara snage koje probijaju ušančene ruske položaje i omogućavaju im da iskoriste superiornu vojnu silu i mobilnost kako bi okupili ruske snage".

Kombinovano naoružanje

Džon Spenser, predsedavajući studija urbanih ratova Političkog foruma "Madison", rekao je za Glas Amerike da je Ukrajini potrebno "kombinovano oružje" za napor koji koordinira pešadiju, artiljeriju, vazdušnu podršku i pre svega - tenkove, kako bi izgurala Rusiju sa tih položaja.

"Bez glavnih borbenih tenkova - i to puno njih - Ukrajina je veoma ometena u svojoj sposobnosti da napadne odbrambene položaje koje Rusi svuda grade", rekao je.

Spenser, koji je služio kao komandant tenka u američkoj vojsci tokom rata u Iraku, rekao je da dok Ukrajina ima neka druga oklopna vozila, uključujući američka borbena vozila Bredli, ništa nema iste mogućnosti kao glavni borbeni tenk.

"Bradli ima mnogo tanji oklop i ima mnogo manju vatrenu moć", rekao je. "Ne može da razbije odbrambene linije" .

Tenkovi, rekao je, "stvoreni su da utru put kroz odbrambene linije".

Meseci zalaganja

Ukrajinski zvaničnici, koji su se mesecima apelovali za nabavku naprednih tenkova, nagrađeni su prošle nedelje sa vestima da će Velika Britanija obezbediti više od desetak naprednih tenkova Čelindžer 2, što je potez za koji su se mnogi nadali da će učiniti da usledi neposredna slična akcija iz Nemačke. Kada se to nije dogodilo, ukrajinski zamenik ministra spoljnih poslova Andrij Melnik rekao je da je to prouzrokovalo "ogromno razočaranje za sve Ukrajince".

Nemačka je izuzetno nevoljna u vezi sa pitanjem snabdevanja Ukrajine tenkovima, koji su prevashodno ofanzivno oružje. U ranijim fazama rata, veći deo oružja koje su Ukrajini isporučivale zapadne sile, uključujući Nemačku, mogla bi se klasifikovati kao defanzivno i smatralo su se da je manje verovatno da će izazvati eskalaciju od strane ruskog predsednika Vladimira Putina.

Potrebno na stotine tenkova

Spenser, Političkog foruma "Medison, rekao je za Glas Amerike da bi Ukrajini trebalo dati stotine glavnih borbenih tenkova, uz neophodnu podršku, da bi uticaj na rat bio pravi. U idealnom slučaju, tenkovi idu napred zajedno sa mehanizovanom pešadijom, transportovanom na bojno polje u vozilima kao što je Bredli, i podržavani artiljerijom i vazdušnim snagama.

Ostaje nejasno koliko će od svake vrste tenkova zaista stići do Ukrajine. Iako postoji više od 2.000 Leoparda 2 raspoređenih u više zemalja u Evropi, nema ni približno toliko tenkova M1 Ejbrams.

Na raspolaganju su i neki neraspoređeni tenkovi. U utorak, odbrambena kompanija "Rajnmetal" saopštila je nemačkoj novinskoj agenciji RND da bi mogla da isporuči do 139 tenkova Leopard, ali je veći deo njih, 88, stariji model Leopard 1.

XS
SM
MD
LG