Linkovi

Koronavirus primorao Rusiju na skromnu proslavu Dana pobede


Crveni trg je zatvoren tokom proslave 75. godišnjice pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu.
Crveni trg je zatvoren tokom proslave 75. godišnjice pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu.

Rusija obeležava 75 godina od sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu u subotu, ali je epidemija koronavirusa primorala Rusiju na skromniju proslavu.

Predsednik Putin poručio je Rusima da su nepobedivi kada stoje zajedno. Uputio je poruku jedinstva dok Kremlj nastoji da obuzda širenje koronavirusa, nakon što je Rusija prestigla Nemačku i Francusku i sada ima peti najveći broj slučajeva na svetu.

U svom prvom pojavljivanju u javnosti u više nedelja, ozbiljni Putin je položio buket crvenih ruža na spomenik Večna vatra blizu Kremlja. "Naši veterani su se borili za život i protiv smrti, i uvek ćemo truditi da ostanemo verni njihovom duhu jedinstva i otpora", poručio je ruski predsednik. Stavio je na znanje da i dalje namerava da održi paradu da bi se obeležila 75. godišnjica pobede Sovjeta u ratu, kada dođe pravi trenutak.

Zbog epidemije koronavirusa nije mogla da se održi velika parada na Crvenom trgu povodom Dana pobede.
Zbog epidemije koronavirusa nije mogla da se održi velika parada na Crvenom trgu povodom Dana pobede.

Zbog epidemije korona virusa, Putin je prošlog meseca odložio za neutvrđeni datum proslavu Dana pobede, masovnu paradu na Crvenom trgu sa prikazom najmoćnijeg ruskog naoružanja.

67-godišnji Putin je ranijih godina odisao nacionalnim ponosom, gledajući u društvu svetskih lidera ruske tenkove kako prolaze trgom. Ali u nedavnim anketama imao je najniži rejting popularnosti u više od dve decenije - 59%, što je i dalje visok rejting, dok je ruska ekonomija u ozbiljnom padu.

Putin je opisao proslavu Dana pobede kao svetu za Ruse, ali i dodao da bi veliki javni događaj bio suviše rizičan tokom pandemije. U petak je u Rusiji zabeleženo je 187,859 zaraženih i 1,723 preminulih.

Ruski avioni nadleteli su više od 47 gradova u Rusiji, kao i vojne baze u Siriji u punom sastavu svojih letelica i helikoptera uključujući i Suhoj Su-57, najmoderniju letelicu ruskog vojnog vazduhoplovstva.

Komemoracije za učesnike u Drugom svetskom ratu obeležene su i na internetu, gde su građani mogli da prilože fotografije svojih članova porodica i njihove priče iz rata.

Dan uoči Dana pobede, Putin je poslao pisma čestitke mnogim bivšim sovjetskim republikama, kao i liderima Velike Britanije, SAD i Francuske.

XS
SM
MD
LG